Благодарение на медиите повечето от нас смятат, че всички проблеми са от стрес. От това се възползват най-вече психолозите.

Почти навсякъде се натъкваме на обяви и публикации, които ни обещават избавяне от стреса за невероятно кратко време – само за 3, 5 и 7 сеанса.

За истинското справяне с нервното напрежение, за повишаване на способността да му се противопоставяме, за повишаване на емоционалния имунитет, е необходимо доста повече.

Стресът - реакция на съвсем неочаквана ситуация

Стресът е реакция на нова и неочаквана ситуация. Когато един и същ стимул се насочва към човек или животно, то реакцията на стрес постепенно намалява.

Веднага щом даден стимул стане обичаен за организма, тоест конкретната ситуация вече не е нова и реакцията на стрес става все по-слаба и по-слаба.

Едновременно с намаляването на нивата на стрес и с повторния сблъсък с един и същ стимул, расте и специфичната реакция, която зависи от типа стимул.

Ако стимулът са мускулните натоварвания, то специфична реакция ще бъде увеличаване на ефективността на работа на мускулната система на организма, сърдечно-съдовата и дихателната.

Организмът постепенно се тренира да изпълнява значителен обем мускулна работа. Развива се адаптация, привикване към конкретен стимул. Ако стимулът е говорене пред публика, то с натрупване на лекторски опит човек говори и обяснява все по-добре и по-добре.

В двата случая – и в спортната зала, и на катедрата пред публика – постепенно намалява нивото на стрес, което се преживява от човек, а специфичните системи на организма работят все по-добре и по-добре.

Веднага щом човек се сблъска с друг стимул и реакцията на стрес отново става максимална. Ако лектор за първи път се качва на спортен тренажор, а културистът пред аудиторията на интелигентните слушатели, то двамата изпитват силен стрес.

„Трениран” не означава „устойчив на стрес”. Човек тренира да изпълнява конкретни действия в конкретна обстановка. Всякакви елементи на новост повишават стреса.

Опит за убийство на любовница от супер устойчив космонавт - как е възможно

Американска космонавтка с чин на полковник от ВВС на САЩ и голям опит с полети в космоса, била задържана за опит за убийство на любовницата на нейния мъж.

Това предизвиква скандал в НАСА, и в обществото, тъй като е прието да се смята, че космонавтите, заради строгия подбор и продължителните тренировки, трябва да притежават изключителни способности, и най-висока психическа устойчивост.

Програмата за подготовка на космонавтите не включва битови ситуации. За първи път в живота си, жената космонавтка попада в такава ситуация и се стресира.

Когато разбира за изневярата на своя мъж, тя побягва, качва се на автомобила и кара 1500 километра из щатите, като си сложила специалният памперс, който им слагат при излизане в открития космос.

Бързи начини за подобряване на собствените способности и за преживяване на стресовите ситуации няма. Но има един по-устойчив – това е придобиването на образование.

Установява се, че след Втората световна война, честотата на психическите разстройства сред ветераните зависи от тяхното образование.

Тези, които били с висше, се справяне много по-добре и по-рядко развивали психически разстройства, в сравнение с тези с незавършено средно образование.

Докато се обучава човек се научава и самия процес на обучение. И такива хора много по-бързо свикват на новата обстановка, към новите условия на съществуване.

Да не спираме да се самообразоваме

Затова всички, които са завършили висше, е добре да не прекратяват процеса на самообразование. Това помага не само в професията, но и в ежедневието, което е съпътствано от много стрес.

Едно от най-важните и ценени качества в нашето съвремие, това е адаптивността.

Да сме в състояние бързо да възприемаме новата обстановка, предвид забързаното ежедневие, при което всичко може да се промени из основи само за ден. Непрестанният сблъсък с нови ситуации още от младостта, развива това наше умение и в зряла възраст вече се в състояние да посрещнем всяка нова ситуация с усмивка на лице.

Няма начини за бързо повишаване на устойчивостта на стреса, но съществуват няколко за отслабване на негативното влияние на стреса. Но за тях ще ви разкажем в следващите ни публикации.