Ваксините, които се препоръчват както за деца, така и за възрастни, предизвикват много спорове. Особен отзвук в практиката е прилагането на ваксина против папилома вирус при момичета и млади девойки.

Известно е, че този вирус предизвиква поява на брадавици на кожата. Освен това този провокатор предизвиква поява на брадавици на кожата. Някои отделни щамове на папилома вируса са високо онкогенни, същото е свързано с риска от развитие на рак на маточната шийка.

И затова днес се предлага, освен ваксинация на жени и девойки, на момчета и на млади мъже. Смята се, че вирусът при мъжете също може да е провокатор на рак. Но трябва ли да се мисли за ваксини или сега е рано да се правят каквито и да е заключения?

Ваксина против човешки папилома вирус

Съвременната ваксина против човешки папилома вирус предпазва от разпространение на инфекция с този вирус. Заразяването с различни типове вируси може да доведе до развитие на генитални брадавици, папиломи или увреждания с други локализации.

Със заразяването с човешки папилома вирус също се свързва и провокацията на някои онкологични заболявания, сред които рак на маточната шийка и рак на гърлото при мъжете.

При мъжете, както и при жените, също има повишен риск от развитие на туморни заболявания, свързани със заразяването с папилома вирус.

И затова се препоръчва ваксини да се правят на момчета и момичета на възраст от 11 до 12 години, за да се защитят от заразяване с вируса и разпространение на инфекции сред подрастващото поколение.

Ваксината против папилома вирус не предпазва от всички видове вируси мъжете и жените, а само от най-опасните.

Кампании против ваксините

Информацията за необходимостта от ваксинация против човешки папилома вирус сред момчетата и младите мъже се появи сравнително неотдавна. Масовите антиваксърски кампании са от доста по-отдавна.

Появата на сравнително нови ваксини, които предпазват от различни болести, се възприемат нееднозначно.

Понякога антиваксърските гурута съзнателно изкривяват информацията за ваксините, ползата и вредата от тях, за да се създаде вълнение на масите.

Така е било с ваксините срещу човешки папилома вируси за девойки и жени, тяхното пускане на пазара бе посрещнато с множество „разгромяващи” статии без каквато и да е доказателствена база за вредата и рисковете

Затова ваксините против ЧПВ за момчета и млади мъже също са предизвиквали ожесточени спорове.

Новата информация за ваксина против ЧПВ за мъже предизвика известно неразбиране – кога и защо и на силния пол трябва да им се бие ваксина.

Много хора е възможно да са носители на вируса, за да знаят реални факти и да владеят правилна информация.

Вирус при мъжете – защо е опасен

В рамките на проведени изследвания е изяснено, че вирусът при мъжете представлява не по-малка опасност, отколкото за девойките и жените.

Първо, мъжете могат да бъдат носители на човешкия папилома вирус и да заразяват своите партньори. Второ, при мъжете, вследствие на заразяване с папилома вирус, се повишава риска от развитие на няколко вида рак, свързани с ЧПВ: анален рак, злокачествено увреждания на половия член и рак на езика и на гърлото.

След заразяването вирусът при мъжете може да не се проявява с години. Най-висок е рискът от рак на гърлото не в млада, а в средна и напреднала възраст.

От момента на заразяването до трансформацията на клетките в туморен растеж обикновено минават повече от 20-30 години.

Тези случаи се отличават от раковите заболявания, които онколозите наблюдават при продължително тютюнопушене и прекаляване с алкохола в продължение на години.

Ракът на гърлото се поддава на лечение, но е продължителен и изключително болезнен. Ето защо лекари и учени активно разпространяват информация за това колко е опасен човешкия папилома вирус при мъжете и как ваксинацията против ЧПВ е профилактика на рак както при мъжете, така и при жените.

Кога се извършва ваксинация

Ваксината е достъпна за мъже на възраст от 9 до 21 години. Също може да препоръчана и до 45-годишна възраст за мъже с повишен риск от инфекция с човешки папилома вирус. Момчетата, както и момичетата се нуждаят от 3 дози с интервал от 2 и 6 месеца.