Холестеролът е липид, участващ в клетъчните мембрани, в производството на полови хормони, жлъчни киселини, кортизол и др. Тъй като той не може да се транспортира самостоятелно от черния дроб до тъканите и обратно му трябват преносители.

Това са липопротеините, които са с висока плътност (HDL) и с ниска (LDL). Именно LDL се отлагат по стените на артериите и тъканите, което води до опасни последици.

Затова днешната статия ще е именно на тази тема.

А HDL добър холестерол ли е

Да! Липопротеините с висока плътност имат противоположно на LDL действие. Те „връщат“ лошия холестерол към черния дроб.

Освен това HDL намалява окислението на LDL, което предизвиква възпалителни процеси и ускорява запушването на артериалните съдове. Увеличавайки „добрия“ холестерол, се подобрява състоянието на артериите и се снижава риска от образуване на тромби.

Как да преборим лошия LDL

  • Заложете на богати на фибри храни – Разтворимите фибри образуват гелообразно вещество, което се свързва с холестерола и жлъчните киселини в червата и ги транспортира навън. Източници на този вид фибри са: овесени ядки, боб, картофи, ленено семе, цитрусови плодове, моркови и др.;
  • Режим, богат на Омега-3 – Допълнителният прием на хранителни добавки или храни с много омега-3, доказано увеличават нивата на добрия холестерол. Добре познати източници на Омега-3 мастни киселини са: лененото семе, сьомга, скумрия, риба тон, ядки, добавки с рибено масло;
  • Куркума – Жълтата подправка при изследвания е доказала, че успешно се справя с намаляването на общите нива на холестерол в кръвта;
  • Повишаване на физическата активност – Доказано е, че спортът и ходенето пряко повишават добрия холестерол в кръвта;
  • Качествен зехтин – Антиоксидантите в екстравърджин зехтина могат успешно да намалят нивата на „лошия“ холестерол за сметка на „добрия“ холестерол;
  • По-малко преработени и пакетирани храни – Сигурно всеки знае за лошата слава на пакетираните чипсове, сладки, замразени храни и т.н. Все пак, сме длъжни да припомним, че те съдържат хидрогенирани, наситени и транс- мазнини. Те повишаван LDL;
  • Стоп на тютюнопушенето – Според много лекари, тютюнопушенето е най-добрия приятел на лошия холестерол. Цигарите активират окислението на LDL;

Високо-окисления LDL водят до развитие на възпалителни процеси и образуване на некротичната сърцевина на атеросклеротичните плаки.

  • Избягвайте солта – Изследвания са показали, че повишеното количество на натрий в храната ни повишава кръвното. Ясно е, че повишеното кръвно налягане усложнява патологичните изменения на сърдечно-съдовата система.

Необходимо е да правите редовни кръвни изследвания. Повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол, а консултациите с лекар са задължителни.