Витамин B9, познат повече като фолиева киселина е необходим за осъществяването на важни клетъчни процеси и за образуването на червените кръвни телца. Тези му свойства правят витамина жизненоважен за нас.

Едва ли има бременна жена, която да не е чувала, че е от първостепенно значение да си набавя фолиева киселина. Днес ще разберете защо това е така и, също така, ще ви запознаем с начините, по които да си набавяте от важния микронутриент.

Какви ги върши фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е от групата на водоразтворимите витамини. Тя е изключително важна за правилния растеж на клетките и произвеждането на генетичен материал.

Както споменахме и по-горе, чрез фолиевата киселина се произвеждат червени и бели кръвни телца, което предпазва от развитието на анемии.

В самото начало на развитието на плода, в организма на майката, витамин В9 заема главна роля във формирането на нервната система на ембриона. Всичко това започва с формирането на невралната тръба.

Освен за нормалното протичане на бременността, се установи, че фолиевата киселина е важна за репродуктивното здраве на мъжете и на жените. Според учени, добавянето на фолиева киселина към хранителния режим, увеличава възможността за зачеване.

В периода на бременността, допълнителният прием на фолиева киселина, снижава риска от развитие на патологии при затварянето на невралната тръба. Спина бифида е една от най-сериозните аномалии при бебета и е свързана със непълноценното развитие на гръбначния стълб.

През първият триместър на бременността, фолиевата киселина осигурява нормален растеж на плода и предотвратява риска от малформации на мозъка и черепа. Акушер-гинеколозите и неонатолозите препоръчват фолиевата киселина да се набавя допълнително още при планиране на бременността.

Защо трябва да приемам фолиева киселина още преди да съм забременяла?

Невралната тръба, от която изяснихме, че се формира нервната система, се развива между 20ти и 25ти ден от бременността. При много бъдещи майки това е периода, в който те тепърва разбират щастливата новина.

Затова е добре, при планиране на зачеването, да подготвите организма си за тези важни процеси, които ще се осъществяват. За оптимален се смята приемът на 400 микрограма витамин В9, дневно.

Това обаче не валидно за всички бременности, затова е необходимо да се консултирате с вашия лекуващ лекар.

Задължително ли е фолиевата киселина да се набавя чрез хапчета?

Ако сте бременна или планирате това, да. Периодите на бременност и кърмене увеличават нуждите на организма от този витамин.

Все пак, би било чудесно, ако подпомагате действието на хранителните добавки. В най-голяма концентрация, фолиевата киселина се среща във всички зеленолистни зеленчуци, портокали, ягоди, авокадо, бобови култури и пилешки черен дроб.