Посивяването на косите се среща при много хора. Повечето от нас дори и не предполагат колко много са хората с посивели коси в нашето обкръжение. Според информация от фризьори 49% от техните клиенти – както мъже, така и жени си боядисват косите, за да скрият посивяването.

А колко са тези, които правят това у дома?

Ако искате да скриете посивяването, важно е да запомните, че трябва да боядисвате корените на косата си веднъж или два пъти месечно. В противен случай, косата ви ще порасне и посяването ще обхване почти цялата ви коса.

Другото, което е важно да се припомни, че къната не е подходяща за сива коса, тя е ефективна само, ако са посивели отделни снопчета коса или имате само няколко посивели косми.

Сега се продават множество бои за коса, позволяващи да се скрие коварната посивяла коса. И следвайки инструкциите можете лесно да затъмните белите кичури в домашни условия.

Но ако вие не признавате „химията“, можете да пробвате тези рецепти, при които се използват естествени багрила. Отдавна използваните природни средства не само ще върнат младежкия цвят на посивелите кичури, но и ще излекуват и укрепят косата.

И още един аргумент в тяхна полза – естествените багрила пасват много добре на сиви кичури. Истината е, че при първото боядисване можете да получите само светъл оттенък на желания цвят.

Затова второто боядисване вече напълно ще скрие сивите коси, които също така ще придобият и блясък, който не е присъщ за тях.

Ако вие искате отново да се сдобиете с младежкия тъмен цвят на косата:

• Смесете по равно къна и басма, представляваща листа от индиго на прах. Разрежда се с вряла вода, докато консистенцията стане подобна на сметана, след това оставете сместа малко да се охлади и нанесете на косата. След половин час измийте с топла вода.

• Ако желаете цветът на косата ви да не е толкова наситен, а златист, използвайте само къна, като не я задържайте за повече от 10 минути върху косата ви.

• Ако искате да постигнете наситен оттенък на махагон, смесете в равни пропорции къна и какао на прах.

• Разредете къната не с вряла вода, а с горещ чай и нанесете получената смес върху косата си – ще получите светлокафяв цвят.

Ако желаете да станете отново брюнетка

Смесете в съотношение 1 към 2 къна и басма. Разредете сместа, докато се получи нещо подобно на гъста сметана, разклатете или съответно разбъркайте, за да избегнете образуването на бучки. Нанесете върху косата си и след час измийте.

Ако искате да станете отново блондинка:

• Залейте 25 грама обелки от кромид лук с чаша вода и варете в продължение на 20 минути. С тази отвара изплаквайте след всяко миене или къпане на косата.

• Залейте 100 грама суха лекарствена лайка с чаша вряла вода, колкото по-суха е лайката, толкова по-наситен ще се получи цветът. Оставете получената смес да изстине за 40 минути, изцедете и измийте косата си.

Бялата коса

Само в песните хората побеляват за една нощ. Но всъщност посивяването на косата е постепенен процес. Първо побелява отстрани, след това отгоре и най-накрая цялата коса. Вземайте това предвид при боядисване.

Днес много европейки следват нова мода да не боядисват косите, макар и в България това да е слабо разпространено. Въпреки това те старателно се грижат за кожата на лицето си и дори си правят пластични операции.