След 40-годишна възраст все по-често паметта започва да ни изневерява, вече невинаги сме в състояние бързо да решаваме сложни задачи. За щастие, работоспособността на мозъка може да се възстанови с помощта на специални упражнения.

Измислено в Калифорния

Мозъкът управлява движенията на мускулите и това е научен факт. Не по-малко научна и потвърдена с експерименти е и обратната зависимост – движенията на мускулите обучават мозъка.

Така например, за да се развива мозъкът на малките деца е необходимо те да се движат. Именно поради това те прекарват с часове в пълзене, във въртене на пръстите си, опитват се да се изправят, падат и отново се опитват да се изправят.

Научават се, например, да ходят или да дъвчат, а да обясняват с думи все още не могат. Тялото трябва да пробва, а мозъкът да догонва мускулите да осъзнава и да запечатва навика.

Такава тренировка формира в мозъка връзки, без които в бъдеще човек не може успешно да се обучава на каквото и да било.

Гимнастиката Brain Gym /буквално – „мозъчна гимнастика“/ била разработена в Калифорния, за да се помогне на децата и възрастните, които са неспособни да се възприемат информация за каквото и да е.

Днес този метод се използва широко и от хора в зряла възраст, които смятат, че са започнали да се справят по-зле с умствения труд.
Приятен бонус – ако човек прави упражненията редовно, той ще подобри работата не само на своя мозък, но и на своето тяло.

Какво може да се постигне с помощта на тази гимнастика?

• Подобрява се концентрацията, вниманието и паметта;
• Човек възвръща своята изобретателност;
• Научава се да говори по-убедително;
• Развива чувство за равновесие и координация на движенията;
• По-творчески подхожда към работата си;

Повтаряме 3 пъти

Упражнение №1 помага да говорим по-убедително – например, когато ни се налага да откриваме заседание. Спомага за запазване на психическото равновесие, когато на човек му се наложи да говори пред много хора.

Затворете очи и отворете широко уста като след това започнете да масажирате с върховете на пръстите си напрегнатите зони на горната и долната ви челюст. Опитайте се да направите една дълбока и звучна прозявка. Повторете 3-6 пъти.

Упражнение №2 способства за творческото изложение на мислите, както писмено, така и устно. То активизира областите на мозъка, отговарящи за речта, творческите способности и общуването. Също така спомага за подобряването на координацията.

Сложете ръцете си на облегалката на някакъв стол у дома, това ще бъде ваша опора. След това преместете единия си крак назад. Наведете се леко напред, като леко свиете предния си крак в посока напред.

И пренесете цялата тежест на тялото си върху него, като леко отлепите петата на този крак от пода. След това плавно „се залюлейте“ назад, измествайки цялото тегло на тялото си назад. Повторете 3-6 пъти и след това сменете краката.

Упражнение №3 – осигурява ефективното използване на логическото мислене, решаване на математически задачи или организиране на работа на колектив. Освен това то спомага за укрепването на коремната преса.

Легнете на пода, сгънете коленете като стъпалата ви трябва да са плътно прилепнали на пода. След това сложете ръцете под главата със сключени пръсти.

Без да движите ръцете, повдигнете и леко завъртете тялото си, като леко допирате единия ви лакът до пода. Като насочвайте си тялото си по диагонал – левият лакът към дясното коляно, след това десният лакът към лявото коляно. Повторете 3-6 пъти последователно на всяка страна