Трудно е да бъдем енергични и съсредоточени през целите 8 работни часа – през втората половина на деня често се наблюдава спад на продуктивността.

Откъде да почерпите толкова необходимата ви енергия за работа, как максимално да използвате моментите на максимална концентрация и как да преживеете спадовете на продуктивността през деня.

Според експерти просто е нереално да очаквате да бъдете съсредоточени върху работата през целия ден.

Също не би трябвало да се надявате, че ще можете да се движите с бързи темпове 8 часа подред, не си струва да очаквате пълна концентрация и стратегическо мислене в продължение на толкова дълго време.

Още по-лошо е и, че някои от нас не се наспиват добре – идват на работа, след като са спали по-малко от 6 часа през нощта. Това е абсолютно недостатъчно за висока продуктивност в рамките на деня и последствията от недоспиването силно могат да навредят на работата.

Ето няколко съвета как да се чувствате по-енергични в рамките на работния ден.

  1. Задачите ви трябва да съответстват на нивото на енергията

Според американски експерти по мениджмънт има няколко оптимални времеви интервали за изпълнение на творчески дейности и задачи, изискващи концентрация. Повечето хора са най-съобразителни в средата на сутринта, тоест 9-11 часа и късно вечер.

Вие трябва да приведете в съответствие с циркадните си ритми и работния си график, да съставите списък със задачи в зависимост от повишаването и спада на активността в рамките на деня.

Експертите също така съветват всяка работа, в която се изисква внимание към детайла, като написване на нещо, вземане на важни решения или програмиране, да се извършва по време на енергийния подем.

А по време на спадовете на енергията можете да се захванете с изпълнението на задачи, които не изискват особена концентрация – преглед на електронната поща, попълване на отчети за разходи, телефонни разговори.

С други думи, да вършите неща, които могат да се правят на пълен автомат

  1. Ставайте и се движете

Всяка физическа активност временно повишава бодростта и нивата на енергията. Ако се поразмърдате за 10 минути и способността ви да се концентрирате значително ще се увеличи.

Можете да се разходите около сградата на офиса, няколко пъти да се качите и слезете по стълбите, да направите лека загрявка на работното си място.

Най-важното е движението, което спомага тялото да се попълни с кислород и по този начин да отзвучи както физическата, така и умствената умора.

Ако имате планирана среща, то можете да я проведете на крак, като направите една разходка с вашите служители или партньори.

И помислете как можете да вмъкнете двигателната активност в седмичния ви график. Ако се движите редовно нивата ви енергия ще нараснат.

Какво е важно да правите?

  • Медитирайте или правете дихателни упражнения, когато чувствате умора или сънливост;
  • Изключвайте мобилните устройства поне час преди лягане вечер и се постарайте да спите редовно най-малко 7-8 часа;
  • Слушайте музика за повишаване на енергията и за мотивация – това е отличен начин да се ободрите, а също и да се мотивирате;

Какво не трябва да правите?

  • Да стоите седнали през целия ден. Разхождайте се по малко, разтягайте се, правете упражнения за повишаване нивата на енергията;
  • Не ставайте зависими от кафето при следобедния спад на енергия;