Всъщност хората се хранят през цялото време, докато не спят.

Болшинството от хората не ядат по разписание, приготвяйки си закуска, обяд и вечеря, а постоянно консумират нещо, разтегляйки този процес на 15 и дори повече часа като по-голямата част от калориите, които се приемат се падат на вечерта и на нощта.

Този резултат бил получен от Сатчидананда Панда и Шуброз Хилл от Института за биологични изследвания в САЩ, с помощта на специално приложение за смартфон, събиращо информация за свързаните с храненето навици на 156 жители на Сан Диего.

Панда и Хилл разработили просто мобилно приложение, което позволява да се събира, анализира и интерпретира сценарий за хранително поведение.

Потребителите на приложението трябвало само да фотографират всичко, което ядат и пият в рамките на едно денонощие, било то бутилка с вода или само няколко хапки сладкиш.

Приложението също така събирало данни за това къде била изядена храната или изпито питието и записвало текущото време.

Участниците в експеримента, който продължил 3 седмици, били 156 здрави мъже и жени на възраст от 21 до 55 години, които изобщо не обръщали внимание как се хранят.

Двамата учени разказват, че в изненада за тях се превърнало пристрастието, с което участниците фотографирали всичко, което ядат и пият, това просто се превърнало във втора природа за тях.

Освен това те били направо поразени от факта, че доброволците ядели навсякъде – пред клавиатурата, в леглото, пред телевизора, на разходка, в колата, в бензиностанция.

В крайна сметка се оказало, че болшинството от участниците не се придържало към 3-разовото хранене, те се хранели често и без какъвто и да било ред през цялото време, през което били будни.

Между първия залък храна, погълнат на закуска и последното хранене или коктейл в бара преминавали средно по 14 часа и 45 минути. Общият брой хранения можели да достигнат 10 и повече на ден.

Същевременно на светлата част от денонощието се падало по-малко от половината от денонощния обем калории, който бил приеман. По-голямата част бил поеман след 6 часа вечерта и през нощта.

Средно участниците приемали 23% повече калории, отколкото техният организъм изисквал.

Панда и Хилл решили да проверят може ли приложението да помогне на хората да въведат някакъв ред в храненето си и как намаляването на общата продължителност на приема на храна в рамките на денонощието би повлияло на организма.

8 от страдащите от наднормено тегло участници, които посвещавали на храненето повече от 14 часа на ден били помолени да ограничат това време на 10-11 часа.

След 16 седмици те отслабнали средно с повече от 3 килограма, а също започнали да спят по-добре и да се чувстват по-енергични. Анализът на хранителния им режим показал, че обемът на приеманите от тях калории се понижил с 20%.

Учените предположили, че този ефект може да бъде свързан с това, че участниците свили „прозореца“ на храненията и започнали да се хранят по навреме и прекратили храненията късно вечерта.

Повечето от нас вероятно са наясно, че и за самия организъм не е полезно храненето 2-3 часа преди лягане, а дори някои експерти по здравословно хранене се застъпват за идеята, че не е добре храненето да бъде след залез слънце, поради същественото забавяне на процесите на храносмилане.

Но разбира се през зимата това правило е трудно да бъде спазвано, затова се смята за приемливо до 20 часа човек да е вечерял.