След всяко миене на косата или къпане или ресане вие с тревога забелязвате останалите по гребена косми. По бюрото ви в офиса лесно могат да бъдат видени останалите по него косъмчета, а през целия ден ви се налага да ги събирате от раменете и гърба си.

Позната ли ви е тази ситуация?

За да определите сериозен ли е вашият проблем можете да направите следния тест – преди да започнете да миете косата си, дръпнете напред един кичур от слепоочията или от областта на темето.

Ако в ръката ви останат повече от 5 косъма, в резултат на това, че само малко по-силно сте издърпали този кичур, то тогава проблемът с косопада при вас е сериозен.

Причините за това състояние могат да бъдат множество. Разбира се, най-точно те могат да бъдат установени от лекар-трихолог, който ще подбере за вас правилното лечение.

Причина №1 – Нарушение на хормоналния фон

При жените ускорен косопад се предизвиква от висока концентрация на мъжкия полов хормон тестостерон.

Обикновено това е свързано с началото на половия живот, с периода след бременността и с менопаузата. Причина за ускорен косопад могат да бъдат и поликистозните яйчници, заболявания на бъбреците, захарен диабет и ендокринни нарушения.

Какво следва да се предприемете?

Потърсете лекарска помощ и най-вероятно лекарят ще препоръча да ви бъде взета венозна кръв за изследване  на нейния състав и на хормоните. При правилно назначено лечение след 2-3 седмици проблемите с косопада би следвало да отзвучат.

Причина №2 – Недоимък на желязо в организма

От недостиг на ценния минерал повечето жени страдат в периода на менструалното кървене. До дефицит на желязо също водят много от модерните напоследък диети. Бледата кожа, анемия, слабост, сънливост, понижение на работоспособността – са сред основните признаци на недоимък на ценния минерал в организма.

Какво е препоръчително да предприемете?

Желателно е да промените хранителния си режим като включите в него повече съдържащи желязо храни като например черен дроб, месо, риба, каши от ечемик и овес, яйчен жълтък, ръжен хляб, фасул, прясно изцедени сокове, зеле и печени ябълки.

Причина №3 – стрес

Повечето от нас всеки ден подлагат своето тяло на нервно напрежение в работата, не успяват да се наспят добре, не им остава време да се нахранят по време на работа и поради това преяждат вечер.

Всички тези фактори се отразяват както на цялостното ни здравословно състояние, така и на това на косата. От постоянното напрягане на нервната система кръвоносните съдове на главата се свиват и в резултат на това са честите пристъпи на мигрена и поява на косопад.

Каква е важно да направите?

Постарайте се да се придържате към източната мъдрост: „Не се опитвай да промениш това, което с твоя помощ не трябва да се променя“. Старайте се по-малко да изживявате това, което ви се случва.

Понякога е най-добре да оставите всичко на самотек и да заемете позиция на очакване и най-вероятно ще забележите, че проблемът от само себе си ще отзвучи.

Бърз начин за снемане на нервното напрежение е да затворите очи, отпуснете всички мускули, с показалеца си докоснете трапчинките на горната си устна и масажирайте 15-20 пъти в посока обратна на часовниковата стрелка.

Причина №4 – сезонен косопад

Причината за засиления косопад през междинните сезони – пролет и есен, не е добре изяснена. Повечето учени предполагат, че през пролетта косата започва да капе по-бързо, поради недостигът на важни витамини и хранителни вещества в организма.

Какво е важно да направите?

Използвайте енергизиращият лосион против косопад Energizing hair Loss Prevention.

Лосионът съдържа екстракт от плодовете на Сао Палмето /способства за преустановяване на сезонния косопад/, бяла лупина /подобрява снабдяването на скалпа с хранителни вещества/и котешка стъпка, действаща успокояващо за кожата на главата.

Друг вариант е да се доверите на надеждни продукти против оплешивяване, както под формата на шампоани, така и като ампули, специално създадени за битка с косопада и загубата на коса по скалпа.