Според проучване, проведено в САЩ и Великобритания, има шест основни типа затлъстяване.

Учените разделят затлъстяването на различни подкатегории и започват интензивно третиране на отделните области, за да постигнат ефективно лечение на проблемите, свързани с излишните килограми. От изследването става ясно, че различните демографски, здравни и поведенчески фактори, играят важна роля при затлъстяването.

Изследователите от Университета на Шефилд във Великобритания и в Харвардското училище за обществено здраве в САЩ определят шест различни типа затлъстяване. За да определят различните категории, учените анализират данни от 4144 случая на затлъстяване при възрастни като средната възраст на участниците е 56 години.

Индексът на телесна маса (ИТМ) при всички участници е средно 30, а за цялата група 34. Жените взели участие са 58%, а мъжете 42%.

Първоначално изследователите събират информация за начина на живот на участниците, типа хранене, физическа активност и предишни усилия, които са полагали, за да отслабнат. Разработен е въпросник, който се раздава на участниците от лекарите им.

Въз основа на отговорите от въпросника, изследователският екип е в състояние да идентифицира модели на клиничните характеристики и да създаде шест типа пациенти, при които се наблюдават шест вида затлъстяване.

Изследването е публикувано през април, в списание за обществено здраве. Учените предполагат, че ако установим към коя група попадаме, по-лесно ще определим причината за затлъстяване и ще се справим със загубата на килограми. Основни причина за затлъстяване могат да бъдат прекомерен прием на алкохол, вредни хранителни навици и липса на физическа активност.

В първата група, участват млади здрави жени, които все още не са развили усложнения от затлъстяването като диабет тип 2.

Във втората група участват мъже, които консумират най-малко 12 питиета на седмица.

Третата група е за нещастни и тревожни лица, на средна възраст, в нея могат да се приобщят жени, които страдат от психични проблеми.

Четвъртата група включва заможни и здрави лица в напреднала възраст, които не страдат от тежки болести, но консумират голямо количество алкохол и имат високо кръвно налягане.

Петата група е за физически болни, но щастливи хора в напреднала възраст, които проявяват добро психично здраве, но страдат от хронични заболявания като артрит.

В шестата група участват, най-бедните лица, които нямат икономически средства и страдат от голям брой хронични заболявания.

За да се справите със затлъстяването, е необходимо да започнете физически упражнения. Може да подобрите качеството на хранителния си режим, като намалите консумацията на мазни и сладки храни или увеличите приема на диетични фибри.

За да блокирате абсорбирането на мазнини или да понижите апетита си, може да приемате добавки, но преди това задължително се консултирайте с личния си лекар.

Не забравяйте, че затлъстяването е световен проблем и е сред основните причини за смърт (създава предпоставки за развитие на редица болести) и засяга хора от всички възрасти. Заема основно място сред проблемите за общественото здраве.

Въпреки че векове назад затлъстяването се е приемало като символ на благосъстояние и плодородие (както и днес в някои части на света), днес са известни вредите, които причинява на организма и затова трябва да вземем мерки навреме, за да предотвратим възможностите за усложнение.