Докато властите съобщават за вече над 27 000 заразени с коронавирус в Италия.

Италианците споделят в социалните мрежи рецепти за профилактика, а тези от северната част на страната описват тъжни и дори ужасяващи истории как болниците не могат да смогнат с огромния поток хора в тежко състояние, няма достатъчно апарати. Но нека се съсредоточим върху средствата за профилактика, които са доста дефицитни.

Как да използваме повече от веднъж маска за еднократна употреба и как да си направим в домашни условия антисептичен гел за ръце?

Дезинфектант за ръце – как да си направим такъв

Как се дезинфекцира еднократен респиратор

Сега в Италия по аптеките маски за еднократна употреба не могат да се открият, и у нас не много по-различно, въпреки уверенията на здравния министър, че до дни този проблем ще бъде решен и за всички ще има предпазни средства.

Обяви за маски на завишени цени се появиха в Интернет, но след изявленията на прокуратурата, МВР и на икономическия министър, че ще има сурови глоби при установяване на спекула с цената на предпазни средства, сякаш има известно затихване на опитите да се пробута продукт, чиято цена при доставчик е 2,5 лв. на 5-6 пъти по-висока цена.

На фона на недостига, който най-остро се усеща на Апенините, съобразителните италианци намират изход като започват да дезинфекцират респираторите за еднократна употреба.

Респираторите за еднократна употреба, дори въпреки прехвалената степен на защита ffp3, след 2-4 часа носене стават негодни за спасение от коронавируса.

Как да се дезифекцира респиратор и да се направи за многократна употреба и отново годен?

Така най-простият и универсален начин на дезинфекция на респиратор ffp3 – слага се в найлонов плик, там се добавя супена супена лъжица етилов спирт, за предпочитане е медицински с 96% съдържание на етанол, най-добре е да се използва пулверизатор.

Водката не е подходяща за дезинфекция на респиратори. Когато спиртният разтвор е разреден, скоростта на изпарение се забавя, затова е най-добре да бъде чист етилов.

След това се завързва или затваря пакетът и се слага, най-добре на радиатора на парното или на друг отоплителен уред и се оставя за няколко часа. Но не трябва да е нагорещена повърхността, тъй като полиетиленът може да се стопи.

Спиртът при изпарение по-добре прониква в материала. Радиаторът е и тази цел, за да ускори изпарението на спирта.

Респираторът може да се потопи и в спирт, но след това е необходимо по-продължително сушене. Всяка влага, включително и спиртът необратимо блокира свойството на материала да служи за филтър.

След известно време маската се вади от найлоновия плик и за всеки случай се минава със сешоар за 3-5 минути, за да се премахнат остатъците от спирта. И маската може да се използва отново.

Разбира се, това е универсалният и оптималният откъм разход метод. Има и други, но те имат свои особености.

Най-важното в този метод е, че спиртът не се отразява на срока на действие на влакната, и много добре дезинфекцира маската.

Друг проблем е, че маската не може да се използва отново, ако се е запрашила или сте се опитвали да я накисвате във вода – тя ще загуби своите защитни функции и трябва да се изхвърли.

Как сами да си направи антисептичен гел

За да приготвим 10 литра дезинфекциращо средство, са ни необходими 8,3 литра 96% етилов спирт, 420 мл. 3% кислородна вода и 145 мл 98% глицерин, след това полученият разтвор се допълва с дестилирана вода, докато стане 10 литра.

Използваната вода трябва да бъде дестилирана или преварена, но след това трябва да се остави да изстине.

След това полученото средство може да се налее в различни съдове от пластмаса и стъкло, за да се използва в бита.

При приготвяне е необходимо да се внимава и да не се допуска да попадне в очите.

Да припомним, че пиенето на спирт не спасява от коронавирус. Минималната ефективна концентрация, която убива вируса, е 75-80%.

В организма не може да се постигне такава концентрация, дори и да се пие чист спирт, който освен всичко останало изгаря лигавицата и може да увреди черния дроб.

Да припомним случая от Иран от 10 март, 44 души починаха, защото започват да пият метилов алкохол, за който знаят, че може да унищожи вируса.