На 11 март СЗО обяви за начало на пандемия от новия коронавирус. Към онзи момент за случаи на заразени бяха обявили 114 държави, а броят на починалите от COVID-19 към настоящия момент вече надхвърля 7000.

За това как трябва да изглежда човек, заразен със SARS-CoV-2, вече знаят почти всички. Висока температура и суха кашлица, това са основните симптоми, макар и в китайските източници се споменава, че не е задължително повишаването на телесната температура.

В началото на март се появи съобщение за 2 случая на заразяване с уханския коронавирус, маскиран като друго тежко инфекциозно заболяване.

Лекари и учени са озадачени – лабораторните изследвания показват една болест, а се установява друга.

Какви са очакваните и неочаквани проявления на коронавируса

При човек, заразен с новия коронавирус, вариантите за развитие са 2:

  • Инфекцията се проявява като остра вирусна, и след няколко дни настъпва оздравяване. Белият дроб не се засяга, на рентгенова снимка, ако бъде направена такава, всичко е чисто.
  • Острата вирусна инфекция прераства в COVID-19 – атипична пневмония с характерни увреждания на белите дробове, които са видими на рентген. В този случай болестта може да протече в лека, тежка или в критична форма. Всички случаи на смърт са само при развитие на критичната форма на COVID-19.
  • При човек е възможно изобщо да не се проявят симптоми на заразяване с коронавирус. Според учените не всички заразени страдат от остра вирусна инфекция или COVID-19. Навярно има и такива, които се заразяват, но благодарение на крепкото си здраве и силния имунитет, дори не забелязват, че са били болни, а организмът успешно се справя с вируса.

И обикновената настинка понякога протича като леко неразположение, което не може да се смята за болест.

Към настоящия момент е неизвестно каква част от хората влезе в групата на щастливците, но вече е ясно, че много от тях са деца.

Възможно е по-късно учените да разработят тест за определяне на антитела към коронавирус в кръвта, който може точно да покаже дали е бил заразен човек със SARS-CoV-2.

За последните няколко месеца лекари и учени вече имат достатъчно данни от наблюдения, за да определят какви са основните симптоми, развиващи се при хора, заразени със SARS-CoV-2.

Основни от тях са висока температура и кашлица. Тези проявления на болестта се наблюдават при 80-90% от хората.

Дишането става затруднено при 1/3 от хората с потвърден SARS-CoV-2. Трябва да се отбележи, че най-често в такива случаи става въпрос за COVID-19, тоест при хора с увреждане на белите дробове.

При поява на този симптом след няколко дни кашлица и температура следва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Сред другите проявления на болестта са миалгия – мускулни болки, 11% от случаите, ринорея – хрема 4%, и редки случаи на болки в гърдите, диария, гадене и повръщане.

Отделно следва да се спомене за резултати от кръвните изследвания:

  • При 38% от хората се наблюдава неутрофилия – повишено количество неутрофили в кръвта;
  • Левкоцити – при 9% от болните били под нормата, а при 24% - по-високи.
  • Тромбоцити – при 12% - по-ниски, а при 4% - над нормата.
  • С-реактивният белтък в повечето случаи също бил повишен.
  • При почти половината от болните се наблюдава нарушения на чернодробните функции, 7% от нарушения на бъбречната функция.
  • Наблюдавани са повишени стойности на някои ензими на сърдечния мускул.

Несъстоялата се денга треска

Сингапурски учени още в началото на март публикуваха съобщение за 2 необичайни случая на заразяване с новия коронавирус.

В първия случай става въпрос за 57-годишен мъж, постъпил в болница на 2 февруари 2020 г.

Няма анамнеза на контакти с болни хора и пътувания в засегнатите държави. Но има 3 дни с висока температура и кашлица. Пациентът бил изпратен на рентген, който не показва нищо обезпокоително.

Според резултатите от кръвните изследвания се вижда, че е с тромбоцитопения – понижаване на количеството еритроцити под 150 млрд. клетки на 1 литър.

На мъжа също му правят експрес тестове за наличие в кръвта на антигена NS1 и специфични IgG и IgM антитела към вируса денга, който предизвиква едноименната треска.

В Сингапур това заболяване е сред доста разпространените. Инфекцията се разнася от комари. През изминалата година става причина за смъртта на 9 души.

Тестът за вирусния белтък NS1 и антитела към вируса е отрицателен и мъжът е изписан за амбулаторно лечение.

Повторно търси лекарска помощ с постоянно повишена температура, засилваща се тромбоцитопения, към която се присъединява лимфопения – патологично понижаване на количеството лимфоцити в кръвта.

Този път повторният тест за денга треска показва наличие на специфични IgG и IgM антитела, тоест положителен.

Мъжът е изпратен в болница с диагноза „денга треска”. Лекарите отбелязват, че кашлицата при него се усилва и дишането става затруднено.

В клиниката след рентгенография на гръдния кош е решено да направи тест за коронавирус – и този тест дава положителен резултат. И това, което е най-изненадващо, повторният тест за денга треска, и експресният, и с метода на полимеразна верижна реакция, а също и тестовете за вируса Зика и треската чикунгуния се оказват отрицателни.

Лекарите стигат до заключението, че става въпрос за погрешно положителен резултат за теста на денга треската на фона на заразяването с SARS-CoV-2.

Вторият случай е подобен на първия и е като 2 капки вода, пациентът е на 57 години, с тази разлика, че е жена, също без контакти със заразени с коронавирус и пътувания в рискови държави.

Постъпва в местна болница на 13 февруари с треска, миалгия /болки в мускулите/, 4-дневна кашлица и двудневна диария.

При хоспитализация ѝ правят експресен тест за денга, който се оказва положителен за антитела IgM. Пациентката също я изпращат да се лекува с денга треска у дома.

След 2 дни тя се връща в болница с ниска температура, още по-изразена тромбоцитопения и появила се лимфопения, а също и нарушение на функциите на черния дроб.

Рентгенографията на гръдния кош била нормална, затова я хоспитализират със същата диагноза – денга треска.

3 дни след постъпването в клиниката жената започва да диша трудно, а температурата през това време продължавала да се задържа висока, въпреки нормализирането на показателите на кръвта.

С метода на полимеразна верижна реакция на секрет от гърлото се установява наличие на коронавирус.

Повторният тест за вируса дава отрицателен резултат. И в този случай първоначалният резултат от теста за денга треската бил погрешно положителен.

Как да научим точно – коронавирус или не

Лекарите не могат да дадат отговор на въпроса – защо тестовете за денга при коронавирус са погрешно положителни.

Дори и да се предполага, че човек е успял да преболедува, това можело да е оставило следи в кръвта му под формата на антитела, повторното изследване не би било отрицателно.

Възможно е това да е проблем на конкретните експрес тестове, които са се използвали в Сингапур, а може би има нещо в коронавируса, за което не знаем.

По външни симптоми също е невъзможно да се каже с точност – коронавирус ли е това или сезонен грип, или още някой от многобройните вируси, с които се сблъскваме всяка година.

Съвсем не е задължително човек да е заразен само с един единствен вирус. В неговия организъм е възможно да попаднат едновременно няколко патогенни микроорганизма, и всеки ще дава съответната симптоматика.

Достатъчно редките случаи на хрема, гадене, повръщане и диария напълно могат да се обяснят по този начин. И дори присъединяването на опасния симптом може да се окаже обичайна пневмония, не изискваща хоспитализация.

Само тестът за коронавирус може да даде достатъчно точен отговор. И то става въпрос за метода на полимеразна верижна реакция в режим реално време, за провеждането на който са необходими няколко часа и достатъчно сложно оборудване.