Хоби – това не е просто приятно прекарване на време, то още е полезно и за здравето както в моментната ситуация, така и в дългосрочна перспектива. И става въпрос не само за занимания със спорт.

Повишава самооценката

Ако работата ви не ви харесва, отношенията ви с близките не вървят, е необходимо да имате просто отдушник, някаква зона на комфорт. Не е важно каква е тя – свирене на пиано, риболов, колоездене – достатъчно е заниманието да ви носи удоволствие.

Хобито може да се превърне в една малка радост, която помага да човек, съмняващ се в себе си, да не пада духом, сблъсквайки се с житейските трудности.

Всеки път, когато човек достига нови върхове в любимото си занимание, той доказва на себе си на околните на какво е способен всъщност и разкрива собствения си потенциал.

Новата сложна йога асана, акварелна рисунка, рядка монета, до която човек е достигнал, полагайки големи усилия, - всичко това може да се превърне в опорна точка.

Дори ако човек вече е постигнал успех и няма никакви проблеми, хобито също така е способно да повдигне самочувствието му – то му дава възможност да има постижения в сфера, която може да бъде много далеч от професията му.

Намалява стреса

Интересното занимание е отличен начин човек да се откъсне от мрачните мисли, от конфликтите в работата и всяка ситуация, която предизвиква стрес. Вашето хоби принуждава вашия ум да се фокусира върху това, което ви харесва.

Там няма длъжностни характеристики, кратки срокове, упреци, че вие правите нещо твърде бавно или съвсем неправилно. Просто получавате удоволствие от това, което правите тук и сега.

Уместно е да се припомни, че именно стресът способства за развитието на множество хронични заболявания. Но за разлика от другите рискови фактори – наследствеността и състоянието на околната среда, той може да се контролира. И любимото занимание е един от най-ефективните начини за това.

Влияе на сърцето

Матю Завадски, психолог от Калифорнийския университет, провел изследване, в което взели участие 115 мъже и жени от 20 до 80 години. На гърдите на всеки от доброволците били прикрепени електроди за 3 дни, които регистрирали честотата на сърдечните съкращения.

След това участниците били помолени да разкажат какво са правели през деня и как са се чувствали през това време.

Оказало се, че когато били ангажирани с любимото си занимание при всички участници било регистрирано намаляване на честотата сърдечните съкращения, без значение дали са се занимавали през това време с физически упражнения или хобито им изисквало да бъдат в седнало положение – рисували, решавали кръстословици или слушали музика.

Така по време на любимите занимания нивата стрес при участниците се понижили с 34%, а честотата на сърдечните съкращения с 3%.
При това ефектът се запазвал в рамките на няколко часа, след като човек прекратявал своето занимание.

Възможно е резултатите от това изследване да не ви изглеждат много впечатляващи. Но ако човек отделя на своето хоби ежедневно, макар и малко време, то след няколко години ефектът може да прояви с липса на хипертония или заболявания на стомашно-чревния тракт.

Понижава риска от деменция

Днес по света 47.5 милиона души страдат от старческо слабоумие и техният брой нараства постепенно – учените смятат, че към 2030 година ще достигнат 75.6 милиона. За сега няма разработено лечение, но деменция се развива по-рядко при хора, които се занимават с умствена дейност.

Дори ако не сте известен учен, вие можете да поддържате своя мозък в тонус като стараете да научавате постоянно нещо ново.