Какво представлява анемията

Желязодефицитна анемия – това е патологично състояние, предизвикано от недостиг на желязо в организма. За малки деца това заболяване е особено пагубно, тъй като организмът се засяга на самия старт, в момента на най-интензивно съзряване и развитие на всички симптоми. Родителите трябва още в период на бременност да вземат мерки, за да се защити здравето на детето.

Анемия при малко дете

Желязодефицитна анемия се открива при малко дете основно по резултатите от изследване на кръвта. Значение имат нивата на хемоглобина, морфология на еритроцити, общ цвят на кръвта, а също и съдържание на феритин и желязо в серума. Именно поради тази причина при дете в първата година на живота му педиатърът прави изследване на кръвта няколко пъти – за да проследи навреме здравословното състояние на малкото.

Родителите не трябва да подценяват важността на тази процедура. Дискомфортът на детето по време на пункция си струва за възможността навреме да се проследи началото на развитие на анемия. По приетата от СЗО класификация през първите 2 години от живота показателят на нивата на хемоглобин в кръвта на новородено трябва да бъде не по-малко от 145, в края на четвъртата седмица не по-малко от 125, и до 6 месеца – не малко от 110. Ако в някакъв период това ниво се понижи, това е повод за родителите да заведат детето на специалист и да си направят допълнителни изследвания. Целта е да се изяснят причините за подобни изменения и да се назначи терапия в случай на необходимост.

Диета за майката – здраве за детето

Анемията при новородени най-често се обуславя от недостига на желязо в организма на майката в период на бременност. В продължение на 9-те месеца детето е получавало всички необходими вещества чрез плацентата, затова и неговото благополучие зависи до голяма степен от това как се е чувствала неговата майка. Ако храненето на бъдещата майка не е било пълноценно по отношение на съдържащи желязо храни, след раждането е възможно да възникнат здравословни проблеми. Особено важно е да се спазва правилна диета в средата на бременността, тъй като усилената доставка на желязо в детския организъм протича между 28 и 32-ра седмица. Бъдещата майка също приема съдържащи желязо витамини, предписани от наблюдаващия гинеколог.

Организмът на новороденото се научава качествено да синтезира хемоглобин едва след навършване на 6 месеца. До преди това му се е налага да използва запасите от желязо, получени в период на вътреутробно развитие. Средно детето ще има нужда от 300 мг желязо към момента на раждане, за да изкара благополучно тези 6-7 месеца. Ако през това време детето боледува често е възможно да се развие анемия. Но и след това родителите не трябва да спират да обръщат внимание. През цялата година протича по-интензивно развитие на детето, увеличава се обемът на кръвта, нарастват и се развиват всички системи. Затова е естествено да нараства и потребността от желязо. Тук може да помогне здравословния живот за детето.

Свеж въздух за детето

Разходките са необходими за детето не само за смяна на обстановката. Престоят на чист въздух минимум 4 часа на ден – това е непосредствена профилактика за развитие на детето и гаранция за здравето на детето. Разходките навън не трябва да се спират и при много студено време, трябва да се проветрява по няколко пъти дневно.