Левкоплакия - в какво точно се изразява

Левкоплакия на устната кухина се характеризира с бели петна на лигавиците на бузи, венци или на език. Зъболекарите казват, че една от основните причини за тяхната поява са механични или химични дразнители, например, тютюнопушене. Въпреки това левкоплакията може да премине от само себе си. Все пак следва да се разглежда като възможен симптом на онкологични патологии.

Левкоплакия – общи данни

Левкоплакия – това е общ термин в по-голяма степен, отколкото заболяване. Зъболекарите използват термина за описание на широк спектър от бели петна и язви, формиращи се на лигавицата на устната кухина.

Само в някои случаи, когато зъболекарят има съмнения или пък съществуват подозрения за онкологични процеси, се назначава биопсия с цел изучаване природата на тези симптоми.

Характерни симптоми

Левкоплакия се проявява с дебели, приповдигнати над повърхността плаки или бели петна на лигавицата в устната кухина. Петната могат да имат различна форма, варира и тяхната окраска: прозрачни, сивкави и други. При преглед зъболекарят може да открие петна в различни участъци на лигавицата, в списъка попадат:

  • Вътрешната повърхност на бузите;
  • Венци;
  • Дъно на устната кухина, тоест под езика;
  • На самата повърхност на езика;

Симптомите на левкоплакия могат да се формират на други участъци на тялото, например, често такива проявления могат да се забележат на гениталиите.

Кога е необходима консултация със зъболекар?

В много случаи пристъпите на левкоплакия в устната кухина преминават от само себе си и не изискват специално лечение, освен отстраняване на раздразващия фактор и профилактика на повторно въздействие. Но в случай, ако симптомите на левкоплакия не изчезнат за дълго време, постепенно се разрастват и се появяват тревожни проявления. Необходима е незабавна консултация с лекар.

Левкоплакия – това не е рак на устната кухина, но някои автори отбелязват, че тези проявления сигнализират за повишаване на шансове от развитие на онкологични патологии. Въпреки това симптомите на новообразувания могат да бъдат сходни с левкоплакия – формиране на петна с различна форма и цвят.

В научната литература, че постоянната левкоплакия може да се разглежда като предраково заболяване. Плоскоклетъчен рак на устната кухина е една от най-разпространените форми на онкологични заболявания в стоматологията, която се развива бавно, поетапно, постепенно.

Според статистическите данни, повече от 530 000 души страдат от онкологични заболявания на устната кухина. И голяма част от тези хора са пушачи. Вредните навици – това са също една от тези причини за тези онкологични патологии.

Тревожни симптоми

Левкоплакия – това не е повод за паника и самостоятелно поставяне за диагноза, но това е повод за по-внимателно отношение към собственото здраве и за посещение на зъболекарския кабинет.

Лекарите отбелязват, че съществуват редица тревожни симптоми, при възникването на които е необходимо да се обърнем за медицинска помощ и да се направят редица изследвания. Сред тях са:

  • Поява на бели петна;
  • Ако в самото петно се разглеждат възлови изменения, особено ако са с червен цвят;
  • Петното има неравни контури;
  • Наблюдават се затруднения на дишането, отваряне на устната кухина;
  • Ако петната и язвите не минават повече от 2 седмици, техният брой само се увеличава;
  • Наблюдават се изменения в околните тъкани, появила се е болка;

Препоръчително лечение

Назначава се биопсия и в зависимост от нейните резултатите се прави план за лечение. Ако не са били установени злокачествени изменения, то основната цел е отстранение на раздразващия фактор.