Почти всеки човек хърка от време на време, но ако хъркането се случва често, то може да повлияе на количеството и качеството на съня, както на вас, така и на членовете на вашето семейство или съквартиранти. Хъркането може да доведе до умора и раздразнителност през деня, както и да ви създаде здравословни проблеми. Хъркането в леглото, което държи партньора ви буден, може да създаде проблеми във взаимоотношенията. Ето няколко ефективни решения на проблема.

Установете причините за хъркането

Всеки хърка по различни причини. Когато ги анализираме, можем да намерим най-правилните решения за по-тих и дълбок сън.

Хората, които хъркат често, имат повече специфична тъкан в гърлото и носа, която е по-склонна да вибрира. Позицията на езика също може да играе роля за равномерното дишане.

Откъде идва звукът на хъркането?

Хъркането се случва, когато въздухът през носа и устата по време на сън не може да се движи свободно. Често причина са стеснените дихателни пътища,лошата поза за сън или аномалии на меките тъкани в гърлото.

Чести причини за хъркането

Възраст

Като стигнете до средната възраст, гърлото ви се стеснява, намалява и мускулният тонус на гърлото.

Пол и анатомия

Мъжете имат по-тесни въздушни канали, отколкото жените и са по-склонни да хъркат. Тясното гърло, цепнатото небце, уголемените аденоиди и други физически характеристики допринасят за това хъркането да е наследствено.

Проблеми с носа и синусите

Запушването на въздухоносните пътища прави инхалациите по-трудни и създава вакуум в гърлото, който води до хъркане.

Наднорменото тегло

Мастната тъкан и ниският мускулен тонус допринасят за хъркането.

Алкохол, пушене и медикаменти

Консумацията на алкохол, тютюнопушенето и някои лекарства могат да увеличат мускулната релаксация, водеща до хъркане.

Позата на сън

Спането по гръб предизвиква плътта на гърлото да се отпуска и да блокира дихателните пътища.

Дали е само хъркане или сънна апнея?

Хъркането може да е нещо повече - сънна апнея, която е потенциално животозастрашаващо състояние и изисква лекарска помощ. Нормалното хъркане не пречи на качеството на съня, колкото сънна апнея, така че ако сте страдате от силна умора и сънливост през деня, вашият проблем може да бъде нещо повече от хъркане.

Не позволявайте на хъркането да вреди на връзката ви

Дали хъркането причинява разрив в отношенията? Без значение колко се обичаме един друг, недоспиването заради честото хъркане на партньора може да напрегне отношенията, както и да постави здравето ни в опасност.

Освен това хората често решават проблема като спят в различни стаи. Това води до липса на необходимата физическа интимност и напрежение в отношенията. Тези, които хъркат, се чувстват самотни, изолирани и разочаровани заради нещо, върху което нямат контрол.

Устройства против хъркане

На пазара има много уреди и устройства против хъркане, но не всички от тях са с доказан ефект, или просто ви държат будни през нощта. Открийте кое помага лично на вас, защото тези устройства не действат универсално.

Начинът, по който хъркате, разкрива защо хъркате

Когато знаете защо хъркате, можете по-лесно да се излекувате. Например хъркането със затворена уста може да означава проблем с езика. Хъркането с отворена уста се свързва с тъканите в гърлото. Хъркането при спане по гръб е сред най-леките варианти, защото промяната в позата за сън решава проблема.

Как сами да спрете хъркането

Има много неща, които можете да направите, за да си помогнете да спрете хъркането. Например като промените начина си живот. Отслабнете - загубата дори малко на тегло може да намали мастната тъкан в задната част на гърлото и да ограничи силно хъркането.

Тренировката за тонизиране на ръцете, краката и корема също води до тонизиране на мускулите в гърлото. Откажете цигарите, избягвайте да пиете алкохол, сънотворни и успокоителни, особено преди лягане, защото те отпускат мускулите на гърлото и пречат на дишането.