Днес са разпространени много теории за основните причини, които влияят на увеличаването на килограмите, въпреки че голяма част от тях не са доказани. Някои теории твърдят, че причината за напълняване се дължи на приема на повече калории, в сравнение с тези, които изгаряме. Тази теория показва, че ежедневно е необходимо да консумирате 3500 калории, за да напълнеете с 1 килограм.

Ако сте изчели много предположения, свързани със загубата на килограми, вероятно сте забелязали, че навсякъде се говори за съотношение в храненето. Съотношенията, които са важни за нас се отнасят за порциите във вашата диета. Те се разпределят според вида на хранителни вещества като протеини, въглехидрати и мазнини.

За да увеличите мускулната си маса трябва да следите правилното съотношение на храната, разпределено в процент  40/50/10 или 40% от общите калории да се набавят от протеини, 50% от въглехидрати и 10% от мазнини. Това съотношение може да изглежда контрапродуктивно, защото човек би си помислил, че ако някой се опитва да наддава тегло трябва да увеличи количеството на мазнините. Истината е, че повишеното количество мазнини забавя наддаването на килограмите.

Има две причини, които обясняват защо се случва това: Много често хора, които напълняват по-бързо, консумират по-малко калории. На второ място, тялото изпитва затруднение при съхранението и употребата на по-голямо количество мазнини, понеже обработката им изисква повече калории.

За да увеличите теглото си се нуждаете от достатъчно белтъчини и въглехидрати

За да изградите мускулна тъкан ви е необходим дневен прием на резултата от 1 грам протеини умножени по вашето тегло.

Въпреки това е важно да следите правилното съотношение на храните, за да си гарантирате, че 40% от калориите са набавени от храни богати на протеини. За да проследите правилно вашето хранене и за да поддържате баланс, може да използвате приложения на телефона или от различните уеб сайтове свързани със здравословни диети като тези от „fitday. com“.

Винаги четете етикетите на продуктите, които консумирате

Най-добрият метод да се уверите в правилните съотношения на храната, която консумирате е, като внимателно проверявате етикетите на храните, които консумирате. Трябва да си съставите план за хранене и да сте наясно кои са полезните и кои вредните храни.

Обикновено момчета с тегло значително под нормалното имат прекалено бърз метаболизъм или не се хранят достатъчно. Ако сте от хората, които са убедени, че приемат прекалено много количество храна, направете си свое малко проучване. В продължение на две седмици, записвайте каква храна сте консумирали и ще се уверите, че със сигурност приемате по-малко храна, отколкото предполагате.

Как да определим колко калории дневно трябва да консумираме, за да повишим теглото си?

Ако използвате съотношението на различните видове храни, за да забележите разлика в теглото си, ще трябва да включите в менюто си около 5-6 хранения дневно. Има много начини да си създадете здравословна диета диета, чрез технически формули, които определят количеството на калориите, необходими за повишаване на теглото.

Най-лесният и ефективен начин да изчислите правилното количество калории е, като умножите сегашното си тегло по петнадесет. Отговорът е равен на калориите, които трябва да консумирате през целия ден. Ако след седмица не сте повишили килограмите си с един, просто умножете по числата шестнадесет-седемнадесет. Увеличавайте числото, докато не забележите покачване на телесната маса.