Строгият режим на работните делници често не ни напуска, дори вече да е започнал дългоочакваният отпуск.

Как най-накрая да се отпуснем и да почувстваме, че наистина си почиваме?

Съществува разлика между почивка и отпуск – истинският отпуск създава осезаема дистанция между нас и ежедневието, специално пространство за свобода от рутинни задължения.

Най-лесният и разбираем начин за увеличаване на тази дистанция е отпътуваме в някоя далечна страна. Така постъпват някои от нас, но повечето предпочитат гръцкото Бяло море или родното Черноморие.

Но дори и на стотици километри от дома не ни напуска тревогата – как са без нас в работата, деца, родители? За да престанем да се безпокоим и да си починем наистина, се налага да изключим тези мощни стресови фактори като будилник и мобилен телефон.

Вместо това можем да съобщим на всеки, който му е необходимо, телефонът на рецепцията на хотела – за връзка в случай на извънредни обстоятелства. В допълнение към тези необходими мерки ви предлагаме 5 верни начина да се сдобием с отпускарско настроение.

Да открием „сладкия живот” за себе си

„Отпуск” идва от думата „отпускане”, да предоставим свободата на себе си, тоест да правим не това, което е необходимо, а това, което се изисква. При италианците съществува израз dolce far niente – „сладко нищоправене”, и то няма общо с мързела.

Според древноримския философ Сенека, животът се дели на 2 части – negozium, което отговаря на обичайната активност, осигуряваща нашите нужди, и otium, това е времето, посветено на духовно израстване, четене и занимание с изкуства.

Да почиваш означава също да подариш на своя организъм възможност за физическо възстановяване.

Със завършване на епохата на Античността и разпространението на християнството това понятие „безделие” придобива негативен оттенък. Но днес отново откриваме ценността на тези свободни от рационална дейност минути.

Почивка следобед

Традиционната сиеста е полезна за здравето – учени и лекари стигат до пълно съгласие по отношение на тази идея. 30 минути или час, сън или просто отдих – можем да изберем такава форма на сиеста, която ни харесва.

Дори и да страдате от безсъние, разделете деня си на 2 части и си създайте правило след обяд да прекарвате известно време в хоризонтално положение, в някое тихо ъгълче.

Тези сеанси на релакс, особено в първите дни на отпуска, позволяват по-бързо да се освободим от стреса, и колкото и парадоксално да заспим по-лесно вечер.

Отдаване на съзерцание

Да си спомним как ни хипнотизират ритмичното движение на вълните или сменящият се от прозореца на влака пейзаж. Изглежда няма нищо по-успокояващо, умиротворяващо занятие от съзерцанието.

Да съзерцаваш осъзнато, това означава да постигнеш максимална възприемчивост. За да по-добра концентрация обръщайте внимание на детайлите – променящата се линия на прибоя, клатушкането на тревата от вятъра, пеперудата, която пърха от цвят на цвят.

Позволете на тези детайли да ви увлекат, обръщайте внимание на цвета и на сянката, на нюансите на цвета и на текстурата. Полека неподвижността на тялото ще се разпространи и към мислите, като неутрализира безпокойството и вълнението на духа.

Не си гледайте часовника

По време на отпуск трябва да се вслушваме към усещанията на собственото тяло, за да не удовлетворяваме просто потребностите си, но и да се наслаждаваме на всеки миг – от вкусна закуска до прекрасния залез.