За лечението на някои патологии се използват подкожни инжекции с лекарства.

Макар и травмирането на кожата и тъканите да не е толкова изразено, колкото при мускулни и венозни манипулации, по-нисък е рискът от усложнения, то съществуват определени правила и условия за провеждане.

Инжекциите с инсулин или други препарати се поставят доста често, като активното вещество по-бавно се абсорбира в кръвообращението. А това позволява поддържане на определени концентрации от препарата.

Но може ли такава инжекция да предизвика болка, какви усложнения са вероятни?

Инжекции с лекарства – защо се бият подкожно?

Подкожна инжекция с лекарства – това е въвеждане на медикамент в мастна тъкан, която се намира под кожата. В сравнение с мускулните и венозните методи за доставка на препарати, подобни инжекции се понасят много по-лесно.

Пациентите често използват подкожни инжекции за лекарства, които бавно се абсорбират в кръвообращението, например, инсулин. Подкожните инжекции обикновено са безопасни и не изискват специални навици от самия пациент като например, вътремускулни.

Подкожната инжекция може да се използва за доставка в организма на много видове лекарства при лечение на различни заболявания. В подкожния мастен слой са малко кръвоносните съдове и лекарствата, които се инжектират по този начин, се поглъщат по-бавно.

Това ги прави идеални за въвеждане на препарати, които организма използва бавно с течение на времето. Такова лекарство е например, инсулинът за лечение на диабет.

Инсулин подкожно  и други препарати

По този начин в организма се доставят различни видове препарати. Такива са:

  • Инжекции инсулин при лечение на диабет;
  • Препарати, които спомагат за разреждане на кръвта, сред които хепарин;
  • Някои противозачатъчни;
  • Отделни препарати, за терапия на автоимунни заболявания, сред които и артрит;

Много лекарствени средства, предназначени за подкожни инжекции, трябва да се бият ежедневно или това да се прави у дома, както при инсулина. Затова пациентите е важно да усвоят техниката за провеждане на манипулацията.

Как да бием подкожна инжекция?

За да направим такава инжекция, било то за въвеждане на инсулин или на други препарати, пациентите трябва да изпълнят следните стъпки:

  • Избират област на тялото с повече мастна тъкан – корем, дупе или бедра. Ако е необходимо да се бият няколко инжекции или е необходимо ежедневно да се правят, трябва да се сменят зоните, в които ще се бият. Целта е тази област да може да заздравява между отделните инжекции.
  • Миене на ръцете, обработка на кожата с антисептик, ако се налага, да се изчака, докато областта изсъхне напълно. Сваля се капачката от иглата, лекарството се изтегля със спринцовката в съответствия с указанията на лекаря.
  • Хваща се с палец и показалец област с мастна тъкан с дебелина от 5 см между малкия и големия пръст.
  • Спринцовката се хваща като стрела и се бие инжекция под ъгъл от 90 градуса – иглите, използвани за подкожни инжекция, обикновено са къси и малки, и те напълно трябва да навлязат в кожата;

Къде кожата е най-подходяща за инжекции подкожно?

Най-доброто място за подкожна инжекция зависи от чувствителността на човека към болка и от наличието на подкожни мазнини. Важни са местата, в които кожата е относително тънка, а подкожната мастна тъкан се намира веднага под нея. Това е най-подходящо място за биене на инжекции подкожно.