В наши дни хормоналните контрацептиви са обичаен метод за предпазване от нежелана бременност.

Но как да разберете кои хормонални контрацептиви за наистина подходящи за вас и дали няма да навредят на здравето ви?

Хормоналните контрацептиви (ХК) са контрацептиви, които по своята надеждност, сигурност и комфорт, далеч превъзхождат останалите мерки против зачеване.

Според статистиката, ХК предотвратяват бременността при 75% от случаите.

Употребата им, ако всички препоръки и листовки биват спазени, осигурява защита с 98-99% повече от всеки друг продукт на пазара.

Популярността на този метод за защита идва от факта, че той се използва от над 70 милиона жени по света.

Принцип на хормоналните контрацептиви

Действието на ХК се основава на промяна в нивата на женските полови хромони – естроген и прогестерон.

Забременяването при използване на хормонални контрацептиви е невъзможно, защото тези лекарства променят процесите в тялото и в резултат се произвежда много повече жилав секрет, който спира спермата и тя не може да попадне в матката.

Причината толкова жени да не вярват в ефективността на ХК или пък да са скептично настроени поради предразсъдъци за здравето си е, че първият хормонален контрацептив, произведен някога, наистина е бил опасен.

Той е бил с огромно съдържание на хормони, някои от тях вредни, други – недостатъчно изучени, а трети просто са били в наднормени количества.

Днес, в състава на повечето ХК има само и единствено хормони, които са изучени до максимума или с други думи, учените са разгадали всяко тяхно действие.

По-общо казано – знае се дали може да бъдат предизвикани странични ефекти и какви, а ако има такива, също се знае как да се процедира с тях.

Днес повечето хормонални контрацептиви са с близо 50 пъти по-ниско съдържание на хормони спрямо първия ХК, който е бил достъпен на пазара.

Освен това, съдържанието на хормони е такова, че просто не е възможно някоя жена да получи дискомфорт, заболявания и дори увреждания, защото както споменахме по-горе – науката се развива всеки ден и предотвратява вчерашните грешки.

В зависимост от метода на контакт между тялото и лекарството, днес има различни видове начини, чрез които да се приемат ХК.

Един от най-често използваните е т.нар. орална контрацепция. Хапчето или таблетката се поглъща и влиза в стомаха.

Важно е да се отбележи, че самият ХК заобикаля всякакви пречки в тялото като импланти, спирали и прочие, което също допринася за безопасността и ефективността на този метод.

Разбира се, ако възнамерявате да употребявате такива медикаменти, задължително се консултирайте със специализиран в тази насока лекар, който ще ви обясни как, кога и защо да приемате хормонални контрацептиви.

Според различния начин на действие има и различни видове ХК.

Едно от най-известните е т.нар. смесено хапче, което освен естроген, съдържа и прогестерон.

Този вид е създаден на принципа 50 на 50 и общо взето е безопасен и доста често употребяван.

Повечето хормонални контрацептиви са създадени на тази база и те са най-често срещаните.

Разбира се, има и много други видове и начини как да приемете хормонален контрацептив, но повечето от тях се практикуват от минимален процент жени, други се считат за опасни, а трети просто спадат към графата недоказали се и неефектвини.

Въпреки всичко, което научихте за хормоналните контрацептиви, техните видове и начини за употреба, както и техния състав и действие, имайте предвид, че всеки организъм е индивидуален.

Има жени, на които не им понасят определени съставки от съдържанието на повечето такива лекарства, а други имат непоносимост към определен хормон. Затова от екипа на Lechenie.bg ви съветваме да се консултирате с медицинско лице, което да ви обясни как да се предпазите ефективно чрез хормонални контрацептиви, без да имате излишни здравословни проблеми.