Едва ли когато някой чуе за фъстъченото масло му идва на ум точно диагностицирането на болести, но скорошни изследвания показват, че това може да бъде една от най-полезните му употреби, която да допринесе страшно много за човечеството, в бъдеще.

Какво показват експериментите?

Начело на проведените проучвания са били Дженифър Стампс и екипа й от Флоридския университет – завършващи студенти.

Идеята за това хрумнала именно на Дженифър, докато работела с един от най-добрите световно доказани невролози – д-р Кенет Хейлман.

Тя се сетила, че едно от сетивата на пациентите, които те изследвали не е било тествано – а именно това за обонянието. Трябвало обаче да се действа бързо и единственото, за което Дженифър се сетила било да използва фъстъчено масло, за да провери как стоят нещата с обонянието на хората.

Тя избрала именно него, защото миризмата може да бъде засечена само и единствено от самия обонятелен нерв, а точно това била целта й.

Били използвани една супена лъжица фъстъчена масло и линийка.

На пациентите било казано да запушат едната си ноздра и да дишат единствено с другата. Лекарят сложил линийката до отворената ноздра и бавно, сантиметър по сантиметър, започнал да приближава лъжицата фъстъчено масло, за да разбере кога миризмата от него ще бъде засечена.

След като минават около 90 секунди от експеримента, процедурата се повтаря, но този път с другата ноздра.

Резултатите са шокиращи – оказва се, че пациентите, които са били болни от Алцхаймер, и то още в доста ранните етапи на болестта – показали доста големи разлики с тези, които не са били.

При болните, лявата им ноздра не работела правилно – не можела да засече миризмата на фъстъченото масло от толкова далече, колкото тяхната дясна успяла. Разликата между двете ноздри, която учените установили била средно цели 10 сантиметра.

Били необходими обаче, задължително, и допълнителни изследвания, за да бъде потвърдена официално диагнозата на Алцхаймер, защото понякога просто едната ноздра имала проблеми, които дори не били свързани със страшната болест или пък само била запушена.

Освен пациенти, които били болни от Алцхаймер в ранни етапи, били още изследвани и такива, които са страдали от деменция – при тях се наблюдавало често точно обратното – дясната им ноздра проявявала проблеми със засичането на аромата на фъстъченото масло или пък и двете ноздри се справяли на едно и също ниво.

Засега, според Дженифър Стампс, този тест се използва само, за да се засекат ранните етапи на Алцхаймер, преди да бъдат проведени още допълнителни проучвания.

Според още от изследователите, участвали в проучването, проверката на обонятелната сетивна система с фъстъчено масло може да бъде от страшно голяма полза в бъдеще време при откриването не само на Алцхаймер, но и на много други заболявания, засягащи паметта на човешкия организъм. Това е тест, чието провеждане е лесно, удобно и бързо и за разлика от много други тестове – доста евтино.

Също така не наранява по абсолютно никакъв начин пациентите, което също е огромен плюс – някои изследвания могат да причинят повече вреди, отколкото ползи, доста често.

Според всички, участвали в изследването, ако този тест бъде развит, в бъдеще време би помогнал много при установяването наличието на болестта в ранни етапи – а това е едно от най-важните неща, що се отнася до лечението.