Смята се, че гледането на порно филми спомага за засилване на сексуалното желание и дори прави съвместния живот по-щастлив.

Според статистиката редовно гледа порно всяка трета жена, живееща в САЩ, а що се отнася до мъжете, то тематичните сайтове се посещават, макар и веднъж месечно от около 70% от американците на възраст от 18 до 24 години.

Противопоставящите се на порнографията твърдят, че пристрастието към нея заплашват главния мозък. Няколко изследвания показват, че порното е възможно да създаде нещо като „обратна връзка“ в мозъка, изменяйки неговата структура и функции и в крайна сметка се формира зависимост.

Какво всъщност се случва с мозъка на любителя на филми за възрастни? Необходимо ли е да се безпокоим за тези изменения, ако те всъщност съществуват?

Порно и биохимия

Допамин

И правенето на секс и гледането на порно се съпровожда с освобождаването на невромедиатора допамин в хипоталамуса – областта на мозъка, отговорна за емоциите и усвояването на информация.

Именно на този невромедиатор , явяващ се важна част от „системата за възнаграждение“, е необходимо да благодарим за стремежа към самозадоволяване, когато неговото ниво рязко нараства в отговор на чувството за предвкусване и очакване.

Ако с помощта на порното редовно „натискате това копче“, мозъкът започва да привиква към действието на допамина. Този ефект е бил открит по време на изследване, проведено от немски учени, резултатите от което бяха публикувани през 2014 година в списание JAMA Psychiatry.

Изследователите първо направили скенер на мозъка на любителите на порно и установили, че нивото на измененията, протичащи в него, се намира в обратна връзка с обема на порно съдържанието, което човек употребява, тоест гледа.

Тоест колкото повече порно, толкова по-ниска активност на центровете за възнаграждение в мозъка при гледане на изображения със сексуално съдържание.

Това означава, че за постигане на желания ефект на мозъка с всеки изминал път му е необходим все повече и повече допамин. В резултат човек все повече и повече се стреми да гледа порно.

Понякога такова поведение води до пълно изтощение на мозъка, той въобще престава да образува допамин. Това на свой ред води порно маниака до състояние на фрустрация – той очаква удовлетворение, но не може да го постигне.

При това положение човек се вижда принуден да търси все по-„твърдо“ порно съдържание, за да получи предишното ниво на удоволствие.

„Мозъкът реагира на химическите изменения. Когато в отговор на освобождаването на допамин се появява чувство за удоволствие, мозъкът изпраща сигнал за повтаряне на това поведение, за да изпита отново същото усещане“ – посочва Джо Шранк, специалист по зависимости.

Той е убеден, че именно поради това избавянето от зависимости е толкова трудно. Хората са склонни да смятат, че всичко това е дело на поведението. Но трябва да се има предвид и биохимичният компонент на зависимостта.

Мозъкът на различните хора реагира на различни стимули, било то пазаруване или порнография. Общото е едно – необходима му е постоянна стимулация.

Мозъкът след порното

Макар никой не отрича, че порнографията е полезна за изследване на собствената сексуалност, научните данни показват, че ако отделяме твърде много време на тези изследвания, те могат да се приемат като дар от мозъка. Затова не следва да забравяме, че всичко е добре с мярка.

Както и в другите сфери на живота, основното е съблюдаването на баланс. За мозъка е полезно разнообразието в поведението.