Употребата на кофеин все още предизвиква смесени мнения за ползите и вредите си сред учените. Според много от тях кофеинът подобява паметта и увеличава бдителността, но след едно от последните проучвания се доказват и най-големите странични ефекти след употребата му. Ако искате да разберете кои са положителните и отрицателните страни от употребата на кофеин прочетете внимателно статията, която ще отговори на въпросите Ви.

Умора

„Вероятно се е случвало да прекарвате повече часове, без да консумирате кофеинови напитки и сте забелязали симптоми на умора, главоболие и някои доста тежки промени в настроението“, казва Уесли Далбридж, говорител на Академията по диетика.

Всеки човек консумира различно количество кофеинови напитки през деня, като нормалните граници варират между 400-500 мл или около 3-4 чаши кафе, шест чаши чай или 10 кутии сода. Обикновено трябва да изминат от 7 до 10 дни, за да се намали въздействието от кофеина и да се ограничи консумацията му. Експертите съветват постепенно да се откажете от любимата си напитка като на всеки два или три дни да понижавате приема и, докато започнете да консумирате по половин чаша чай по кафе без кофеин.

Ако отслабвате

„Проучванията показват, че много хора не осъзнават, колко калории консумират с кофеиновите напитки“, казва Далбридж. Според него: „Когато осъзнаете, че течностите като безалкохолни, смесени или кофеинови напитки са натоварени със захар това ще ви помогне да ограничите приема на калории поне с 200 на порция. Според проучванията, ако намалите кофеиновите напитки, бързо ще забележите как килограмите ви започват да се понижават.“

Ще подобрите апетита си

Кофеинът потиска апетита. Според Далбридж: „След като ограничите приема на кофеин ще се чувствате по-гладни“.

Според проучвания на клиниката „Майо“ кофеинът повишава скоростта на метаболизма, дори има вероятност да изгаряте повече калории, ако пиете кафето си чисто.

Ще спите по-добре

Изследване на съня, публикувано в „Sleep Medicine“ показва, че ако консумирате кофеинови напитки 6 часа преди лягане ще нарушите почивката си през нощта. А ефектът продължава и през следващата сутрин, когато ще се чувствате уморени или ще се нуждаете от повече кофеин. Изследванията показват, че хората, които не пият кофеинови напитки спят по-дълбоко от тези, които консумират дори малко количество кафе. Ако първоначално се чувствате уморени, понеже сте спрели да пиете кафе в по-дългосрочен план ще си набавите необходимата енергия, която ще се окаже по-зареждаща от употребата на силно еспресо.

Ще сте по-спокойни

„Кофеинът е стимулант, а това означава, че влияе на нервната система. Той предизвиква освобождаване на адреналин, което не е необходимо за нормалното протичане на функциите в тялото. Освен това е и вазоконстриктор и стеснява кръвоносните съдове, като повишава кръвното налягане“, казва Далбридж. Той съветва: „Забравете за кофеина и ще подобрите здравето си.“

Кофеинът е източник на антиоксиданти

В проучване, публикувано в „Breast Cancer Research“ се установява, че жените, които консумират повече от 5 чаши кафе дневно са изложени на 57% по-малък риск от развитие на злокачествен рак на гърдата.

Друго неотдавнашно проучване, публикувано е „American Journal Epidemiology“ показва, че консумацията на 3-5 чаши кафе дневно понижава риска от смъртност в резултат на сърдечно-съдови болести с 21%.