Процесът на развитие и формиране на половите клетки на мъжете се нарича сперматогенеза. Протича в мъжките жлези – тестисите, като започва от периода на пубертета и продължава през целия живот – до дълбока старост.

Семенната течност е носител на генетична информация, която ще бъде предадена на възможни наследници. Поради тази причина важността на нормалното им узряване е очевидна.

Колко време узряват сперматозоидите?

Средно на мъжките полови клетки са им необходими 70 денонощия, за да достигнат зрялост.

Целият цикъл на сперматогенеза се състои от следните етапи – деление на сперматогонии и сперматоцити, растеж на сперматидите, развитие на гаметите, формиране.

Само последният стадий има непосредствено отношение към зараждането на спермиите и е с продължителност не по-малко от месец.

Вътре в клетките се образуват ензимни вещества. Именно те позволяват на сперматозоида да проникне през обвивката на женската яйцеклетка, като я разтваря частично.

Ензимите изпълват акрозомата, разположена в непосредствена близост до ядрото. Впоследствие се формира опашка, благодарение на която е възможно насоченото движение.

В основата на главата и в края на опашката се намира центриолата.

Жизнената дейност и продуктивността на клетката зависи от това колко благоприятни са били условията по време на преминаване на всеки етап.

При поява на някакви дефекти се активизират сперматофагите, функцията на които се състои в унищожаване на нискокачествения биологичен материал, като действат до момента на попадане на спермиите в семенната течност.

Въпреки че аномални клетки могат да попаднат в основната маса, но шансовете им да оцелеят там и да извършат оплождане са практически равни на нула.

Отсяване протича също и при попадане на гаметите в семенната течност, която е това за еякулиране. Колко време съзряват сперматозоидите, до голяма степен зависи от физиологическите особености и мъжкия хормонален фон.

Непълноценно узряване на сперматозоидите

За патологиите на сперматогенезата при липса на явни симптоми мъжът разбира след неуспешни опити за зачеване на дете.

Когато партньорката не забременява повече от 12 месеца в условията на редовна интимна близост, се поставя диагноза безплодие.

В резултат на проведените от двамата партньори изследвания се установява причината за нарушението.

При непълноценно узряване на сперматозоидите от спермограмата се установява:

• Малко количество жизнеспособни единици – олигоспермия, азоспермия;
• Понижена подвижност – астеноспермия;
• Аномална структура на спермиите – тератоспермия;
• Голяма концентрация неподвижни – некроспермия;

Понякога се установяват няколко патологични проявления в един материал.

Върху това за колко дни узрява сперматозоида влияе:

• Прегряване на тялото вследствие посещение на баня, продължителен престой на силна жега, злоупотреба с горещи вани;
• Треска – телесната температура се повишава до 38-39 градуса за много дълго време;
• Токсично въздействие – алкохолно, наркотично, химическо;
• Облъчване;
• Силно психо-емоционално напрежение;
• Недостиг на калций;
• Застой, нарушено кръвообращение в органите на малкия таз – заседнал начин на живот, работа в седнало положение, твърде прилепнало бельо, панталони;
• Прекомерно охлаждане;
• Възпаление, инфекции на пикочно-половата система;
• Нарушения на хормоналния фон – хипер-, хипотиореза, заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет;
• Прием на фармакологични препарати – странични ефекти от употребата на антидепресанти, други групи лекарства.

Въз основа на резултатите от изследванията лекарят поставя окончателна диагноза, като подбира най-ефективният терапевтичен метод.

За колко време узрява сперматозоидът?

Нормалното време за пълното му формиране е 72 дни. Необходимото условие за пълноценния процес е температурния режим. Температурата в скротума не трябва да надвишава 34 градуса. Появата на нови единици и ръстът на вече зародили се протича непрекъснато.