Да имаш увереност и самочувствие са някои от нещата, които несъмнено те правят не само много по-привлекателен и лъчезарен човек, но и много по-влиятелен. Това са качества, които привличат хората като магнит и никога не са излишни, стига да имат покритие.

В наши дни обаче, много от хората се затрудняват да излъчват това от себе си, което следователно им пречи изключително много в ежедневието и като цяло, в живота.

Защо хората харесват уверените хора и хората със самочувствие?

Хората харесват именно тези хора, защото им се иска да развият точно тези качества в себе си.

Тези, които лъхат увереност и самочувствие, показват че знаят какво правят, какво искат и че се борят, за да го достигнат и следователно ще успеят да го достигнат.

Увереността и самочувствието са едни от ключовите думи, що се отнася до успех и пробив, въпреки че много от нас са свикнали да ги подценяват и да не ги развиват в себе си. Но заложени в нас самите, всички ги притежаваме, просто ги изявяваме в коренно различни степени, което от своя страна повлиява или позитивно или негативно на нашия собствен живот.

А увереността и самочувствието са привлекателни за другите, защото хората всъщност обичат да бъдат водени. И най-вече обичат да бъдат водени от хора, които знаят какво правят, а не се реят безцелно из небесата.

Защото имат вярата, че ако са зад тях или с тях, ще постигнат това, което се стремят да постигнат и тези хора, зад които са застанали. А на тези хора, точно защото са уверени и със самочувствие им личи, че наистина ще постигнат целите си.

А кой не иска да постигне целите си?

Освен това, обичаме да бъдем водени, защото свободата е еднозначна на отговорност. А хората, често, мразим да поемаме отговорност, защото ни е страх дали няма да бъдем съдени за действията ни.

Много по-лесно ни е да обвиним някой друг при евентуален неуспех, заедно с маса тълпа, отколкото да бъдем обвинявани от маса тълпа сами.

Как да говорим с повече увереност и самочувствие?

На първо място, трябва да сме сигурни, че искаме да поведем. Че можем да понесем да бъдем обвинявани за нещата, които казваме и които правим. Че грешките ще си бъдат наши и ние ще си носим пълните последствия от тях.

И трябва да не се страхуваме от това, защото грешки така и така ще има и е много по-добре да знаем, че ние сме искали да направим дадена грешка, отколкото че сме били подведени от чужд човек.

Правете нещата, в които сте добри. Развивайте качествата си – това самочувствие трябва да има покритие, което трябва да си личи за всички около вас, а не само вие да си го виждате.

Осъзнайте слабите си страни. Опитайте се да ги преодолеете, но не се вкопчвайте в тях.

Съсредоточете се върху изграждането на силните и имайте в предвид слабите си, когато взимате важно решение, но не им отдавайте прекалено много мислене, време и внимание.

Определете какво искате да постигнете. Няма как да го постигнете, ако не знаете какво е.

Определете каква цена сте готови да платите, за да го постигнете.