Ретинол е една от най-рекламираните съставки за грижа за кожата. Приписват му вълшебни свойства и препоръчват да се използва всеки ден. Но при първото приложение настъпва разочарование – сухота, мравучкане, зачервяване на кожата.

Какво е най-важното, което да знаем за ретинола

Какво се случва и трябва ли да се продължи

Lechenie.bg събра факти, които помагат да се разбере защо се случва така.

Ретинол – средство на Макропулос

Според дерматолози, ретинолът е най-ефективната козметична съставка за подмладяване на кожата. Неговата ефективност е научно доказана в много изследвания и се отнася за аспекти като стареене на кожата, синтез на колаген.

Ретинолът подобрява тена на лицето и действително подмладява кожата.

Съществува ли най-доброто време за него

Много жени погрешно предполагат, че могат да използват ретинол само, когато проблемите с кожата вече се появят.

Това обаче не е така. Повечето от дерматолозите препоръчват ретинола да се включва в програмата за красота, след като навършат 25-30 години.

Особено това се отнася, ако страдате от акне и хиперпигментация. Ретинолът трябва да се използва на курс в продължение на 3 месеца, след което се прави почивка.

Не за всичко помага

Въпреки очевидните предимства ретинолът не помага на всички. С повишено внимание следва да се прилага при поставена диагноза розацея, екзема или псориазис.

Това е мощна съставка и за кожата, която изисква особено нежна грижа, може и да не е подходяща.

Решение има – ретинолът се прилага не в чист вид, а в състава на овлажняваща козметика.

Правилно трябва да се използва

Основното правило за приложение на ретинол е бавно, но вярно. Страничен ефект от използването на тази съставка е зачервяване, сухота и лющене на кожата.

За да се избегнат тези странични ефекти, ретинолът се използва първоначално веднъж два пъти дневно. И само при благоприятна тенденция се увеличава кратността на приложението.

Ретинолът е препоръчително да се нанася вечер. Нанася се на чиста и суха кожа, като се избягват областите около очите.

За постигане на най-добри резултати, се чакат 30 минути, преди да се нанасят други средства за кожата.

Ретиноидите са цяла група химически вещества, производни на витамин А. Ретиноловата киселина сред тях е най-силната съставка, а ретинолът е най-нежен към кожата.

Ретинол с антиоксиданти

Козметичните марки често смесват ретинол с антиоксиданти – витамин А, С и Е, пептиди, хиалуронова киселина и церамиди.

Тези съставки действат синергично с ретинол, което позволява избягването на кожни раздразнения, а също и да се осигури необходимото овлажняване и подхранване.

Повече внимание с водата

Дерматолози препоръчват да се избягва нанасяне на ретинол веднага след миене или да се чака най-малко 30 минути. И за това си има причина.

Водата в комбинация с ретиноиди може да увеличи страничните ефекти.

Да не се смесва с определени вещества

Сред дерматолози и специалисти по естетична медицина все още се водят спорове, може ли да се смесват ретинол с хидроксикиселини, много специалисти са на мнение, че е по-добре това да не се прави.

Ретинолът решава същите проблеми, както и посочените вещества.

Избягване на слънчеви лъчи

Ретинолът повишава чувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи. По същата причина всички, които го използват, следва да използват слънцезащитен крем с широк спектър на защита.

Ретинолът прави кожата по-чувствителна към външни дразнители. Затова избягвайте тютюнопушенето, включително и пасивното. Обработената с ретинол кожа с висока вероятност реагира на химическите съединения, съдържащи се в тютюневия дим.

При акне е по-добре да се използват препарати с рецепта

Ретинолът е идеален за профилактика и за отстраняване на признаците на стареене на кожата, но тези, които страдат от акне, е по-добре да използват ретиноидите, които се отпускат с рецепта.

Препаратите, за приложението на които не се изисква рецепта, имат малък процент на активно вещество или по-слаба негова форма. Ретиноидите с рецепта в продължение на десетилетия са използвани за лечение на акне. Не трябва да се заменят с ретинол.

НЕ изтънява кожата

Множество са заблудите около ретинола, които плашат потенциалните потребители. Една от тях гласи, че ретинолът с времето изтънява кожата, но това не е истина.

Напротив, има свойството да я прави по-плътна и по-дебела чрез стимулиране синтеза на естествения колаген.