Лекарска общност се настрои срещу доц. Мангъров, което се установява от внесената подписка от над 200 медици, която е адресирана до Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, своеобразен лекарски съд, който следи за спазването на Кодекса за професионална етика на лекарите в България.

Лекар от МОБАЛ Велико Търново стартира подписка срещу доцента

Към подписката е приложено отворено писмо от лекар от областната болница във Велико Търново, д-р Сибила Маринова, началник на Отделение по анестезиология и интензивна терапия, и е неин инициатор.

В него се посочва, че поведението на доц. Мангъров от последните няколко месеца след обявяване на извънредното положение е недопустимо, тъй като изнася в публичното пространство неверни факти.

С изявленията си откровено обижда медиците, които са на първа линия срещу COVID-19 и изнасят цялата тежест на непознатия вирус. Също така отправя открити обвинения „на едро” срещу цялата медицинската общност за измами с клинични пътеки с цел източване на фондовете на НЗОК.

Д-р Маринова продължава в писмото си, че доц. Мангъров първоначално е твърдял, че такова понятие болен от коронавирус не съществува, след това е застъпвал тезата, че заразените сами ще се излекуват.

Наглост е от страна на Мангъров да обяснява хоспитализациите

С тези си изявления доцентът се е опитвал да затрие и да обезцени часовете труд, които полагат лекарите и другия медицински персонал на първа линия за пациентите, които са заразени с коронавирус и се е наложило да постъпят в болница.

С постоянните си изказвания по медиите доц. Мангъров създава объркване сред обществото и дори призовава да не се спазват заповедите на здравния министър, както и установените правила за предотвратяване разпространение на инфекцията.

Д-р Маринова завършва, че доцентът е проявил изключителна наглост, като я заявил публично, че увеличаването на новите заразени от последния месец, както и на постъпилите в болница, е заради обявеното вдигане на цената на клиничната пътека за коронавирус.

Това пък и открито обвинение в измама и реално неправомерно изразходване на обществени средства.

Следва да допълним, че клиничната пътека ще стане 1200 лв. от 1 август, а все още е 600 лв.,