Кучето е познато на човека от хилядолетия, като първите сведения за наличието на тези прекрасни животни датират още от преди Римската империя.

И днес всеки дом е някак си по-уютен за собствениците си, когато те влязат и верният им и неотлъчен спътник – кучето, ги подуши и започне да се гушка в тях.

И като си говорим за подушване, едно странно проучване е на път да превземе първите места по читаемост в здравните сайтове.

Кучета са способни да откриват рак, колкото и невероятно да звучи това, учените са провели множество изследвания, които доказват тази теория.

Кучетата откриват рак с точност между 98 и 100%, много по-бързо и по-лесно спрямо какъвто и да бил друг способ.

Да не говорим за вредните препарати, инжекции с неизвестни на обикновения човек субстанции, за които се казва просто, че са безвредни.

Или пък за изключително вредните облъчвания с рентгенови лъчи, на които всеки човек е свикнал да се подлага, когато има съмнение относно някой здравословен проблем.

Всичко това може да бъде свършено и от вашето куче, без значение каква порода е то, колко е голямо и всякакви други детайли, просто кучето си е куче.

Това се дължи на факта, че човешкият нос има 50 милиони рецептори за обоняние, докато четириногият ни приятел разполага с умопомрачителните 220 милиона, което прави кучешкото обоняние над 4 пъти по-силно от човешкото.

Учените, а и хора, които са открили рак в своя част от тялото, благодарение на кучето си, споделят, че тези животни са меко казано уникални и са много по-умни, отколкото до сега си мислихме.

Хора, открили, че са заболели от рак споделят, че в даден период кучето им започва да се държи странно, присламчва се към дадена част от тялото на стопанина си и започва да го ближе, да пъшка и да се върти около това място.

Наскоро, по този начин, жена разбира, че е болна от рак на гърдата и за щастие, ракът е бил в начален стадий и тя е била успешно излекувана, само и единствено благодарение на четирикракият си спътник.

В момента учените се опитват да измислят изобретение, наподобяващо кучешкия нос, което да замени целия процес по изследване и откриване на рака.

Когато човешкото тяло е заразено с туморни клетки, в него се образуват различни субстанции и някои от веществата излъчват много специфичен мирис, който не може да бъде уловен от човешкия нос, но за сметка на това кучето го засича веднага.

Проучвания доказват, че кучетата могат да откриват рак не само чрез допир и обоняние, а и чрез урина.

Наскоро е завършено изследване, в което на две кучета порода немска овчарка им е била дадена урина на хора, съответно заболели от различен вид рак и такива, които са напълно здрави.

Кучетата веднага показват странни реакции и движение, когато се сблъскват с урината на заболял индивид.

И не демонстрират никаква реакция, когато изследват с нос урината на здрав индивид.

Това проучване показва че кучето има успеваемост при откриване на рак, която е между 97 и 99%, освен това самият "метод" е по-безопасен от изследване във всяка една лаборатория.

Несъмнено вече всеки може да повярва защо на тези животни им е даден прякорът – „най-добрият приятел на човека”.