Някои заболявания на практика не могат да се излекуват без лекарства, например, без антибиотици.

Влиянието на антибиотиците върху детския организъм е нееднозначно.

От една страна, това понякога е единствената възможност да се повлияе на протичането на заболяването, от друга е важно да се помни за страничните ефекти и негативното влияние върху някои обменни процеси.

Родители и зъболекари са обезпокоени от влиянието на различните лекарства върху зъбите на децата в ранна възраст.

Как и какви лекарства влияят на детските зъби, какви последствия могат да се очакват и най-важното как да се предотвратят?

Антибиотици по време на бременност

Върху състоянието на детето и неговото развитие могат да повлияят лекарства, които майката е приемала по време на бременност.

Именно поради тази причина много лекарства са забранени при бременност или трябва да се приемат с повишено внимание, ако ползата значително надминава вредата.

В денталната медицина съществува понятието тетрациклинови зъби.

Това са изменения в структурата и цвета на емайла на зъбите, свързани с прием на антибиотици от тетрациклиновата група по време на бременност.

При децата зъбите се формират още по време на вътреутробното развитие: млечните зъби в първия триместър, постоянните – във втория.

Ако майката е приемала тетрациклин през тези периоди, то с голяма вероятност зъбите на детето ще изникнат вече увредени.

Най-често с некариозни увреждания – хипоплазия и променена структура и цвят на емайла.

Цветът, в който изникват зъбите след прием на антибиотици от майката, може да е повече или по-малко разнообразен – от светло-, тъмножълт до на практика черен.

Освен естетичен дефект зъбите на децата стават уязвими пред агресивните фактори на устната кухина – киселини, които отделят бактериите.

Лечението на тетрациклинови зъби при децата трябва да е комплексно:

• Реминерализиращи процедури за възстановяване на структурата на емайла;
• Едновременно лечение и профилактика на кариеса и неговите усложнения;

Днес антибиотици от тетрациклиновата група на практика не се назначават на бременни жени и деца до 12 години, именно поради негативното влияние на зъбите на децата.

Влияние на антибиотици върху зъбите на децата в по-старша възраст

Антибиотиците могат да бъдат опасни не само при прием по време на бременност.

Известно неблагоприятно влияние може да се наблюдава при прием на тази група лекарства веднага след раждането.

Първо, трябва да се обърне внимание на действието на антибиотиците.

Всички са чували за чревна дисбактериоза, но много малко знаят за нарушаване на микробното равновесие в устната кухина. При прием на антибиотици се потиска не само патогенната флора, но и полезната.

При възстановяване патогенните бактерии могат да се окажат болшинство.

Какви още лекарства оказват влияние на състоянието на детските зъби?

Не само антибиотиците оказват неблагоприятно влияние на здравето на зъбите. Съществува цял списък с лекарства, опасни за зъбите.

На първо място, това са сиропите, съдържащи захар, например, против кашлица и за сваляне на температура. За да ги направят вкусни, производителите добавят захар в сиропите за деца.

При деца с повишена температура слюнката, която се образува е по-малко, а именно тя предпазва устната кухина, от и без това опасната за детските зъби захар.

За по-голяма безопасност на децата след прием на такива лекарствени препарати зъболекарите препоръчват изплакване на устата с вода, а най-добре да се измият зъбите.

Образуването на слюнка се потиска и от антихистамините, които също правят детските зъби много уязвими.