Още древногръцкият лечител, лекар и философ Хипократ е казвал, че ние сме това, което ядем. Оказва се обаче, че не само изборът на храна има значение, но и това как попада в организма. Какви поведенчески ритуали са характерни за човек?

За първи път тези въпроси започва да си задава изследователят в областта на хранителното поведение Джулиет Богосян.

В продължение на 20 години тя наблюдавала поведението на хората по време на хранене и си прави определени изводи. Нейните идеи са подкрепени и от други специалисти.

Разбира се, техните наблюдения не могат да се нарекат научно доказани факти, но могат да станат повод за размишление.

Как начинът на хранене издава какъв е характерът на човек

Бавно хранене

Такива хора се наслаждават на всеки залък храна, и изглежда сякаш за никъде не бързат. Винаги свършват последни на масата, но това по никакъв начин не ги смущава.

Хранещите се бавно обичат да контролират ситуацията. Знаят цената на живота и затова не насилват нещата. Обикновено такива хора са уверени в себе си, уравновесени и спокойни. Те могат да поставят своите интереси над тези на другите, за това и понякога ги наричат егоистични.

В работата също така могат бавно да си изпълняват задачите.

Ако човек обаче се храни бавно само понякога, това може да е вследствие на упадъка на силите или на депресивно настроение. Известно е, че нашето настроение се влияе от скоростта на прием на храна.

От гледна точка на здравето бавното хранене има доста предимства. Изследванията го свързват с по-голяма удовлетвореност от храненето и продължително чувство за засищане след ставане от трапезата.

Обожавате да опитвате нещо ново

Любителите на приключения винаги търсят, нови уникални ястия, обичат да готвят и да опитват екзотика и често предлагат кулинарни шедьоври на своите познати.

От гледна точка на психологията, такъв човек – любител на силни усещания, е склонен да рискува.

Любителите на всичко ново в храненето са също така открити към новите впечатления и в живота, те лесно излизат извън пределите на своята зона на комфорт и не се страхуват от експерименти. А понякога и неправилно си поставят приоритетите в задачите.

Ставате от масата преди всички

Обикновено хранещите се бързо изпразват чинията още преди другите на масата да са успели да изядат и половината храна. Често навикът да се яде бързо, се формира в детството, когато възрастните не обичат да чакат и постоянно пришпорват детето.

Хората, които се хранят бързо, често са амбициозни, високо мотивирани и целеустремени, винаги са отворени за нови впечатления. Също така те могат да бъдат и нетърпеливи.

По данни на науката няма нищо лошо в това да ядем бързо. Твърде бързото поглъщане на храната обаче е свързано с определени рискове за здравето, сред които преяждане и бързо натрупване на излишни килограми.

Дълго разглеждате менюто, преди да поръчате

Има хора, които бегло четат менюто и бързо правят поръчка, виждайки обичайните продукти, ако са описани такива. А има и такива, които изучават всяка съставка на предполагаемото ястие, разглеждат как са комбинирани, изчитат цялата рецепта, възможно е да мислят как да го направят вкъщи.

За да направят поръчка имат нужда от много време и не желаят да бързат.

Въпреки че дългият избор на ястие за трапезата е признак на нерешителност, такива хора стават отлични ръководители, често и лидери.

Адаптирате се спрямо темпото на хранене на събеседника

Хората, които могат да се адаптират спрямо темпото на хранене, на другите присъстващи на трапезата, са с високо ниво на адаптация. Те могат да се приспособят към различни хора и ситуации, с които се сблъскват в живота.

Обикновено те са дружелюбни и общителни, лесно създават приятелства и могат да поддържат здрави емоционални връзки. Това ги прави популярни в кръга единомишленици. Но проблемът може да е в това, че те поставят приоритетите на другите хора над своите собствени.

Твърде придирчиви към храната

Сядането на една маса с такъв човек е трудно. Задава много въпроси, интересува го всяка съставка, която влиза в ястието, затрупва сервитьорите с въпроси, когато се храни навън, трудно е да му се угоди.

Такива хора се чувстват много добре в зоната си на комфорт. Предпочитат да изпълняват само тези задачи и поръчения, с които са запознати, но също така и са много любознателни. Не се боят да задават въпроси и да получават отговори на тях.

Въпреки това, е необходимо понякога да отстъпват от правилата и да опитват нещо ново. Така могат да получат опит, който да им хареса.