Една от най-обсъжданите теми в научните среди е начина, по който остарява мозъкът ни. Свикнали сме, възрастните хора невинаги да си спомнят някои моменти от ежедневието им, а дори и на по-младите ни се случва да забравим за важна задача или да не възприемаме винаги новите знания.

Напоследък, започна да се обсъжда начина на действие на различни вещества, които могат да повлияят пряко на когнитивните ни способности. Едно от тези вещества е холинът.

Холин - какво представлява

Холинът е аминокиселина, която се причислява и към водоразтворимите витамините от група В. Още известен, като витамин В4, веществото и необходимо за синтезата на мазнините, участващи в изграждането на клетъчните мембрани и е необходим за нормалното осъществяване на функциите в клетките.

Холинът е необходим за синтезирането на ацетилхолин, който е важен невротрансмитер. Холина взима участие в процеса на синтез на ДНК.

Как се отразява холинът на мозъка на бебето

Холинът оказва благоприятно влияние върху мозъка ни от периода на вътреутробно развитие до дълбока старост. Преди няколко години, учени направили експерименти с лабораторни животни, на които им се давало холин.

Те давали холин на бременни мишки в средата на бременноста им. По-късно се установило, че аминокиселината действа върху мозъка на новородените мишки и спомага за оформянето на сложните връзки в мозъка.

С времето, наблюдавали, че мишките, които приемали холин по време на вътреутробното си развитие имали по-добри ментални функции и извършвали по-сложни действия, в сравнение с тези, които не са приемали от аминокиселината.

Макар и още да не са проведени сериозни проучвания върху хора, учените смятат, че ако бъдещата майка приема достатъчно холин, това би могло да задоволи нуждите на мозъка на плода и да подобри интелекта на детето след време, както и способността му да усвоява нова информация.

Възможно ли е холинът да предотврати спад на когнитивните способности при възрастни хора

Експерименталните проучвания върху животни, дават обнадеждаващи резултати. Смята се, че холинът може да послужи за профилактика срещу влошаване на паметта в старческият период, дори и когато се приема през неонаталния период.

Проучвания показват, че холинът може да забави целия процес на стареене. Според проучвания, холинът усъвършенства невронните мрежи и осигурява ефективна обработка на сигналите, които мозъкът получава. Той може да промени строежа на центровете на паметта в хипокампуса на развиващия се плод в утробата на майката.

Допълнителният прием на холин може да редуцира хомоцистеина в кръвта, който се свързва с увредата на мозъка и паметта и редуцира значително риска от болест на Алцхаймер и инсулт.

Източници на холин

Най-богати на холин са: яйцата, черния дроб, месо, риба, млечни продукти, броколи, зеле и др.