Организмът ни притежава „функцията“ естествена резистентност. Това означава, че кожата, лигавиците и нормалната микробна флора имат защитна функция, с която предпазват всеки един от нас от инвазията на всички видове микроорганизми.

Разбира се, щом боледуваме, това означава, че тя не винаги е ефективна и днес ще разберем какви са нейните особености.

Какво означава естествена резистентност

Имунитетът е съвкупност от механизми, които предпазват организма от външни и вътрешни агенти. Той бива вроден (естествена резистентност) и придобит имунитет. Вроденият имунитет възниква, еволюционно, по-рано, в сравнение с придобития имунитет и съществува в организма на всеки още при раждането. Естествената резистентност се определя като неспецифична, тъй като е насочена към всички видове микроорганизми, като тя не е еднакво ефективна, спрямо отделните причинители на инфекции.

Вроденият имунитет е генетично детерминиран и представлява първа линия на защита срещу причинителите на инфекции, които атакуват ежедневно организма.

Кои са факторите на естествената резистентност

Съществуват четири на брой фактори на вроденият имунитет:

  1. Кожа и Лигавици
  2. Нормална микробна флора
  3. Хуморални фактори
  4. Клетъчни фактори

Как ни защитава нашата кожа

Кожата има способността да се самостерилизира. Това ѝ свойство се дължи на секретите на мастните и потните жлези. Кожата притежава бактериостатично и бактерицидно действие. Когато кожата бъде наранена, се създава огромен риск от навлизане на голям брой микроорганизми.

Каква защита осигуряват лигавиците

Лигавиците  осигуряват по-слаба механична защита, в сравнение с тази на кожата. В лигавиците се съдържа слузен секрет – мукус.

Той задържа попадналите микроорганизми, пречи на прикрепянето им и може да ги „обезврежда“.

Когато в устната кухина навлязат микроорганизми, те могат да бъдат елиминирани обратно извън организма, чрез способността на епителя в устата да се кератинизира и да се излющва. В слюнката се съдържат бактериостатични и бактерицидни компоненти. Допълнителна защита се създава от високата киселинност в стомаха, която убива, достигналите до там микроорганизми.

В по-долните отдели на храносмилателния тракт (дуоденом и тънко черво), жлъчните киселини и чревният сок, могат също да убият някои от попадналите чужди агенти.

Сълзите, които отделяме и урината, която изхвърляме успяват да ни «лишат» от част от ненужните и вредни микроорганизми.

Каква е ролята на микробната флора

В тялото се създава т.нар. микробен антагонизъм – развитието на патогенните микроорганизми се възпрепятства в резултат на присъствието на естествените бактерии в организма.

Хуморални и клетъчни фактори

Клетъчните и хуморалните фактори се борят срещу вече попаднали в нашите тела микроорганизми.

Към клетъчните фактори спадат всички клетки на вродения имунитет – макрофаги, еозинофили, неутрофили, мастоцити, базофили, естествени убийци, дендритни клетки.

Хуморалните фактори играят роля в стимулирането на възпалението. Откриват се в серума или мястото на възпаление.