С напредването на възрастта, тялото ни претърпява всякакви промени, свързани с външния му вид и здравословното ни състояние, и не е тайна, че те винаги засягат и половия ни живот, като не прощават на самите ни полови органи.

Не е тайна, че сексуалността на мъжете намалява с времето, заедно с производството на тестостерон – мъжкият полов хормон.

Поради тази причина все повече усилия са нужни за пълноценното му възбуждане. За жалост, колкото и да не ни се иска да го признаем, възрастта често си казва думата и качеството на спермата, която мъжът произвежда и отделя намалява.

Същото става и с количеството й, а проведени изследвания показват, че при мъжете между 40 и 70 години се наблюдава спад – от 60 % на едва 30 % потентност.

Уринирането също започва да представлява проблем с напредването на времето. То става все по-често и става все по-трудно и дори непосилно за мъжете да успяват да задържат урината, поради отслабването на мускулите на пикочния мехур.

Тогава се появява и така наречената простата с пълна сила.

През какви промени преминава пенисът, що се отнася до външния му вид обаче?

На първо място, много мъже забелязват, че леко лилавият цвят, характерен за самата му главичка започва да се губи, поради намаленото количество кръв, което достига до там с времето.

Според Ирвин Голдстейн, който се занимава с така наречената сексуална медицина в болница Алварадо в Сан Диего, също така намаляването на количеството на произведения тестостерон силно влияе върху начина, по който физически се променя мъжкият полов орган и по-точно – обезкосмяването, което настъпва постепенно.

Нещо, друго което много мъже наблюдават с изминаването на годините е това, че не могат да поддържат тялото си, като цяло в толкова добра форма, особено ако не спортуват активно или не са редовни посетители на фитнес залата.

Метаболизмът се забавя с времето, а хранителните им навици – най-често развити вредни такива, не само че не се променят към по-добро, ами и в много случаи се влошават, което предизвиква напълняване и натрупване на излишни килограми, като цяло, но най-вече в областта на долната част на корема.

И както проучванията показват – в самия пенис. Поради възможните качени мазнини пенисът е склонен да промени изцяло формата си и начина, по който изглежда – започва да изглежда по-малък, но и по-дебел.

И сигурно най-лошата новина за представителите на мъжкия пол – не само започва да изглежда по-малък, ами и става наистина буквално по-малък.

Според проучванията, които Голдстейн провежда, ако един пенис в ерекция е дълъг около 16 см, докато мъжът е на около 30 години, то той се очаква да бъде дълъг около 13 см, когато мъжът достигне 60- или 70-годишна възраст.

Главните причини, поради които мъжкият полов орган претърпява всички тези проблеми са две: бавното разпределяне на мазнините във всички малки артерии, които пренасят кръв към органа, което следователно затруднява този пренос на кръв /този процес е познат още като така нареченото заболяване атеросклероза и е характерен не само за артериите в половите органи/ и намаляването на колагена, който отговаря за еластичността.

Изследванията показват, че заедно с пениса се променя и големината на тестисите – те също започват да се свиват с времето.

Но според Голдстейн, за да водите един пълноценен сексуален живот не е важно това колко голям е пенисът, а е важно с него да можете да задоволите партньорката си.

Така че, ако уменията ви още важат – не се плашете от напредването на възрастта и се възползвайте от всяка секунда, която имате!