Сексът винаги е бил нещо, което сякаш е обхващало най-вече по-младите от нас и е вълнувало хората на по-ниска възраст, но последни проучвания доказват, че нещата съвсем не са такива.

Въпреки че много хора смятат, очевидно абсолютно погрешно, че с възрастта желанието за секс умира все повече и повече, този разпространен мит се оказва именно... мит.

Напълно нормално е да се очаква, че напредването на времето си казва думата и интересите и целите на хората коренно се изменят от тези, които са имали преди известни години.

И да, това е така – нещо в хода на абсолютно всеки нормален живот, което няма как да се отрече.

Хората започват да се интересуват от изграждането на кариера, самото семейство, отношенията в него, децата, оставянето на нещо след себе си – нормалният типичен живот.

И разбира се, времето, отделено за секс бива лека полека заменяно с други подобни дейности и занимания.
Особено що се отнася до представителките на нежния пол.

Сякаш колкото повече потъват те във всичките задължения, които животът им поднася и трябва да свършат, толкова по-малко те се интересуват от интимността, сексуалните си контакти и т.н.

И сексът започва да присъства все по-рядко и по-рядко в ежедневието им, в седмицата им и дори в месеца им.

Което веднага ни кара да предполагаме, че и при всички тези неща, които има да се вършат, на жената хич не й е до секс, че е с ниско либидо, че не може да отдели време и че не й се занимава с това, ама въобще.

Абсолютно невярно, неточно и погрешно твърдение, се оказва всичко това обаче.

Каква тогава е истинската причина зад по-малкото сексуални контакти?

Както вече казахме, либидото на повечето жени не само, че не намалява с възрастта, ами и според някои проведени изследвания, всъщност се увеличава.

В тези изследвания участват около 27 000 жени, и то на възраст от 50 до 79 години.

Както учените предполагат, честотата на сексуалните им контакти чувствително е намаляла с възрастта, но след като отговорите са анализирани се оказва, че това е така, най-вече, поради липсата на подходящ партньор, а не поради намаленото им желание за такъв сексуален контакт.

Напротив, според изследванията, 57 % от жените, взели участие в проучването са посочили, че не са доволни от сексуалния живот, който водят в момента и всъщност искат да повишат честотата му, докато едва 8 % са заявили, че не им се прави особено секс, а останалите 35 % са били абсолютно доволни и щастливи от сексуалната си активност в момента.

Тези статистики се оказват изключително изненадващи за много от учените, които са смятали, че пониженото либидо е главната причина жените да не са толкова сексуално активни след навършването на определена възраст.

Това обаче съвсем не е така, както казахме.

И трябва ли жената да използва това желание и либидото си, докато още може или не?

Съществуват много и различни коментари, що се отнася до секса при по-възрастните дами. Поради многото заболявания, които организмът на жената най-вероятно е развил в живота си, сексът може да се окаже дори опасен за една не в първа младост жена.

Преди да увеличат активността на сексуалния си живот, колкото и хубаво да е това, е най-добре да се консултират с лекар, с който да обсъдят самото здравословно състояние на тях самите и на партньорите им, тъй като повечето секс може да се окаже противопоказен за доброто им здраве.

Защото желанието може да не остарява, но за жалост физическото ни тяло е това, което остарява.