Забелязвали ли сте се как вътрешните страхове не ви позволяват да се движите напред? И те често дори нямате реални поводи за тези страхове.

Желаете да смените работата си или да отидете на почивка, за която цял живот сте мечтали, но червеят на съмнението започва да ви прояжда – „На теб вечно не ти върви“, „Нищо добре не остава ненаказано“.

От къде произхожда този натрапчив и досаден глас? Кой е посял зрънцето на съмнението във вашето съзнание? И как да се борите с такива препятствия?

Ако вече отдавна си задавате подобни въпроси, ние искаме да ви поздравим – това е първата стъпка да се избавите от негативните убеждения.

Негативните убеждения са мощна сила, която ни управлява, не ни позволява да реализираме потенциала си и да живеем пълноценен и щастлив живот.

Те предразполагат човек към това еднакво да реагира и да действа на повтарящите се житейски ситуации.

И с всяка изминала година този багаж от грешки и неуспехи, които носим вътре в себе си, нараства и укрепва, попълвайки се с нов и негативен опит.

За формирането на негативни убеждения в детството способстват грешките във възпитанието.

Много родители са склонни да критикуват децата си, използвайки обобщаващи съждения, като например – „какъв си некадърник“, „ядеш като прасе“, „постоянно закъсняваш“, „за нищо не ставаш“ и други, които най-вероятно повечето от нас са чували от родителите си.

Всички тези обидни думи се формират в подсъзнателни убеждения, които отричат всяка възможност за успех и програмират за съответстващите модели на поведение.

Но всички тези негативни убеждения са само дреха, която вие отдавна сте израснали. Сега вече е ваш ред да изберете за себе си, това, което е подходящо.

За да стъпите на пътя за освобождаване от тези вътрешни препятствия, за начало следва да разгледаме какви са тези негативни убеждения и евентуално да ги откриете у себе си.

Нека да разгледаме най-популярните убеждения, които често се превръщат в препъни камък по пътя към щастието.

Негативно убеждения №1 – аз не съм достатъчно добър/а

В детството ни учат, че само на добрите момченца и момиченца Дядо Коледа им носи подаръци. Но какво означава понятието „добър“? Разбира се, послушен, тоест този, който изпълнява чуждите изисквания, този който може да бъде обуздан.

И ето ние ставаме големи мъже и жени, но по някаква неизвестна дори на нас причина продължаваме да носим тежестта на послушанието.

В резултат на това ние изпълняваме чуждите разбирания и предписания и тежко въздишайки се гневим на живота.

Избираме неподходящ университет, следваме за професия, която не ни харесва, след това бързаме да си създадем семейство и скоро предаваме по наследство обетът на послушание на децата си.

Негативно убеждение №2 – не ми върви

Побеждавайте своите страхове чрез активни действия. Помнете – съдбата е любимото оправдание за тези, които през целия си живот пренасят отговорността на чужди рамене /“Аз не съм роден под щастлива звезда“, „В детството често ме дразнеха, затова не съм уверен в себе си“ и т.н./

Негативно убеждение №3 – има хора, които правят нещо по-добре от мен

И това е истина. Нашата планета се населява от повече от 7 милиарда души – с кого точно от тях смятате да се сравнявате?

Отговорете си на основния въпрос – защо желаете да бъдете по-добър/а от всички? За да ви похвали майка ви или да ви завиждат приятелите?