Лекарите много обичат да назначават тези лекарствени средства. Ефектът от тях е практически никакъв, но за сметка на това техните производители получават големи печалби. Кои са 5-те най-безполезни препарати, които можете и да не употребявате?

  1. Хепатопротектори

Към настоящия момент те са изключително популярни, дори някои от тях биват рекламирани по телевизията.

Принципно тези препарати би трябвало да защитават тъканите на черния дроб от пагубното въздействие на нездравословната храна, алкохола и на другите негативни фактори.

Тези лекарства изобщо не са евтини, но въпреки това много лекари ги назначават на своите пациенти. Но факт е, че много изследвания показват, че хепатопротекторите са безполезни при вече започнали заболявания на черния дроб.

Те просто попадат в най-голямата жлеза в човешкото тяло, метаболизират се и се извеждат от организма, без да окажат никакъв ефект.

  1. Ноотропни препарати

Теоретично тези медикаменти би трябвало да стимулират функцията на нервната система и в частност подобряват мозъчната дейност.

С такава цел лекарите често ги назначават на деца със задържано умствено развитие. Но на практика ноотропните препарати не оказват никакво въздействие върху нервната дейност.

Всъщност развитието на нервната система при децата протича от само себе си и ролята на тези препарати е всъщност нищожна.

И отделно от това те имат някои странични ефекти като натоварват отделителната система. А това не се отразява благоприятно на растящия детски организъм.

Затова ноотропните препарати повече вредят, отколкото да оказват някакъв нищожен ефект върху развитие на мозъка в детска възраст.

  1. Пробиотици

Смята се, че тези препарати способства за възстановяването на микрофлората в червата. Често те биват назначавани заедно с антибиотиците.

Но такова съчетание не е ефективно, тъй като полезните бактерии, съдържащи се в таблетката пробиотик не успяват да достигнат до тънкото черво.

Почти всички бактерии се разрушават във високо киселинната среда на стомаха и затова преди да попаднат в червата полезните микроорганизми напълно се разрушават още в стомаха.

Но все пак производителите откликнаха на този проблем като вече се предлагат пробиотици, чиито таблетки са с мембрана устойчива на стомашните сокове и полезните бактерии достигат до тънкото черво.

Отделно от това пробиотиците спомагат за предотвратяване развитието на различни гъбични инфекции, особено при жените, след употребата на по-силни антибиотици.

  1. Разтвор на морски соли

Широко се рекламира като ефективно средство срещу хрема и настинка. Педиатрите много обичат да изписват тези модерни препарати на своите малки пациенти.

Единственият положителен ефект, който можете да получите от използването на тези средства е овлажняване на лигавицата на носната кухина.

Но по отношение на настинките или група тази процедура не е ефективна, особено ако не живеете покрай морето, макар и във вътрешната част на България въздухът не е толкова сух, поради близостта ни със Средиземноморския басейн.

Действително изпаренията от морето особено сутрин имат терапевтичен ефект не само по отношение на настинките и грипа и носната лигавица, но и върху цялостното здравословно състояние на човека. Но това не отнася за така наречените разтвори на морски соли.

  1. Имуномодулатори

Едни от най-продаваните, но пък изобщо неевтини препарати. Забележителен е фактът, че тяхната ефективност изобщо не е доказано, но всички лекари ги изписват с особен размах, особено педиатрите.

Специалисти по имунология твърдят, че възможното положително действие от употребата на имуномодулиращи средства не е повече от плацебо ефекта.