Марихуаната или канабис е психоактивно средство, което се произвежда от някои видове коноп.

В последно време по света има все повече хора зависими от марихуана, въпреки че специалистите не отнасят конопа към наркотичните средства и отбелязват, че зависимост към нея се развия в по-малка степен, в сравнение с по-тежки наркотици или силно действащи вещества.

В последните изследвания учените установиха, че медицината на този си етап на развитие не е в състояние да помогне на хората с зависимост от марихуана, доколкото просто не съществуват ефективни препарати, помагащи за справяне с вредните навици.

Проблемът беше обсъждан на конференция, която бе проведен в Канадския държавен университет. Специалистите отбелязват, че сред любителите на марихуаната се наблюдават доста неочаквани симптоми.

Както показват изследванията, веществата, които се съдържат в канабиса, предизвикват възбуждане и понижаване на контрола над импулсите до пълната му загуба.

За да се реши този проблем, учените разработили препарат, който на клиничните изпитвания показал добри резултати.

Първите изследвания на новия препарат показват, че сред употребяващите марихуана хора намалял процентът на тези, които го съединявали с други синтетични вещества, по-опасни за здравето.

Освен това, новото средство позволило да се намали с 10% количеството на зависимите от марихуаната.

Според един от специалистите, взели участие в новото изследване, сега по света се наблюдава ръст на хората със зависимост от марихуаната, но в медицинските центрове просто не знаят как да им се помогне.

Именно за тази цел учените разработиха нов препарат, който може да помогне на хората, желаещи да се отърват от пагубната зависимост.

В Тексаския университет учените установили, че зависимост от марихуаната съществува, защото канабисът е пълноценен наркотик, макар и редица специалисти да не го признават за такъв.

В Тексас екип от изследователи установили, че марихуаната притежава същите свойства, както и другите наркотични средства.

Експериментално било доказано, че продължителното пушене на трева предизвиква в главния мозък същите изменения, както и при редовното пушене на по-тежки наркотици.

Също специалистите установили, че димът от канабиса предизвиква силна зависимост, а при системна употреба на марихуана се активизират някои зони на главния мозък, и по-точно, зоната, отговаряща за удоволствие.

Експериментално също така било установено, че ако на човек се покаже изображение на наркотици или непосредствено на наркотици, у него се появява натрапчиво желание да ги употребява.

Между впрочем, друга изследователска група от Колумбия, която също изучавала действието на марихуаната върху човешкия организъм, стигнала до заключението, че пушенето на трева увеличава риска от пристрастяване към други, по-тежки наркотици и алкохол.

Затова и новият препарат, разработен от канадски специалисти, се появява съвсем навременно и има много голяма вероятност да се превърне в начало за разработване на по-ефективни средства за справянето със зависимостта от марихуаната.

Въпреки кампаниите, които се водят в полза на марихуана, на практика се оказва, че това си е на практика един наркотик. Но доколко?

Ако сравним пушенето на трева с това на обикновени цигари, каква ще е разликата?

И защо едното се преследва от закона, и въздигнато в престъпление, и на хората, които употребяват марихуана, ги грози затвор, на пушачите на цигари, просто се облагат с акциз, поради което плащат по-висока цена от реалната. Може би не е справедливо.