Мъжете и жените могат да изпитват и преживяват депресията по различни начини и при все това, че споделят множество общи признаци и симптоми, по-доброто разбиране на разликата може да помогне на хората с депресия, твърдят изследователите.

Половите различия при депресията за известни от години и те са абсолютно основополагащи за по-доброто разбиране на болестта. При една от най-големите разлики, свързани с депресията между различните полове, жените имат два пъти по-висок риск от развиване на заболяването в сравнение с мъжете. Това е резултат в частност на биологически причини като хормони и гени, които се дебалансират с развитието на отделни части на мозъка, който се формира в мъжкия или женски зародиш.

Жените имат по-голяма склонност да изпадат в размисъл и съзерцание, когато са депресирани – прехвърлянето отново и отново на негативните мисли и продължаващото им обмисляне се среща по-често при жените с депресия, в сравнение с мъжете, които страдат от това заболяване. Това поведение може да включва негативно отношение към самите тях, плач без видима причина или самообвинения. Това състояние не само, че не помага на човек, но даже напротив, допълнително влошава нещата.

Мъжете с депресия са по-склонни да злоупотребяват с алкохол или други вредни вещества – мъжете могат да прибягнат до употребата на алкохол или други забранени медикаменти и наркотични вещества в опита си да се излекуват от това чувство. Това поведение най-често се среща при момчетата тийнейджъри. При жените подобна зависимост може да се наблюдава след започването на депресията или с повишаването на нивата на тревожност.

Депресираните мъже може също така да се опитат да замаскират тъгата си като се обърнат към други занимания, като гледане на телевизия и спорт, усилена работа или се захванат с рисковани дейности като пушене, хазарт, секс без предпазни средства или рисковано шофиране.

Жените могат да откликнат по различен начин на стресиращи събития в живота – при жените вероятността от изпадане в депресивни състояния при наличието на стресиращи събития е по-висока в сравнение с тази при мъжете. Някои доказателства показват, че жените преживяват стресиращите ситуации като смърт в семейството, трудности във връзката или загубата на работа по начин, който удължава усещането им за стрес, в сравнение с мъжете, които се справят по-лесно с това.

Признаците на депресия при мъжете могат да бъдат по-трудни за разпознаване от страничен човек – при все, че жените са по-засегнати от депресията и по-податливи на нея поради тяхната биология, при мъжете по-често тя остава незабелязана. Специалисти и дори членове на семейството могат да не успеят да забележат симптомите при мъжа, така че те могат да се окажат накрая с остра форма на депресия преди тя въобще да е разпозната.

При жените по-често се среща комбинацията от депресивно състояние и нарушения в храненето – депресията и хранителните отклонения като булимия или анорексия често се срещат заедно при жените. Също така често срещан феномен е възникването на депресия едновременно с тревожност или притеснение.
Мъжете имат по-голяма склонност към самоубийство – поради факта, че признаците на депресията могат да продължават по-дълго при мъжете без да бъдат диагностицирани и лекувани, то те могат да прераснат в значително по-унищожителни ментални проблеми. Мъжете, които страдат от депресия, имат по-голям шанс да извършат самоубийство в сравнение с жените.