Както се казва, всичко тече – всичко се променя. Няма да разбираме първата част от това изказване буквално. От промени не е застрахована нито една част от тялото, включително и интимната област.

Не е изненада за никого, че тази област също остарява.

Какво се случва с интимната зона през годините и как да се я поддържаме във форма

Влагалището не празнува рожден ден всяка година, но измененията, свързани с възрастта, са неизбежни. Неговата форма и тонус ще зависят от много фактори – раждания, менопауза, травми, хормонален фон и много други неща.

30 години – потъмняване и разширени вени

Жените, които пият противозачатъчни, в тази възраст могат да се сблъскат с проблема със сухота на влагалището. Хапчетата спират овулацията, което може да доведе до намаляване на количеството на естествена смазка в някои дни на цикъла.

Досега лекарите не могат да отговарят точно на въпроса защо едни жени се сблъскват с този проблем, а други щастливо го избягват.

Някои жени именно в тази възраст вземат решение да родят дете. Разбира се, бременността и раждането повлияват на интимната зона. Едни изменения са очаквани, други вероятно изненадват. Например, при някои се развиват разширени вени точно в тази област.

Някои жени откриват истинска варикоза там. Това се случва, защото матката по време на бременността става много тежка, отбелязва Алиса Двек, клинически професор в областта на акушерството и гинекологията в медицинския университет Ичан Маунт Синай – Ню Йорк и практикуващия-лекар гинеколог в окръг Уестчестър.

Увеличаването на кръвоносните съдове е характерно за късните срокове на бременността и веднага след раждането. Хормоните могат също да променят цвета на вулвата. Ако потъмнее не трябва да се вълнуваме.

За щастие, влагалището се адаптира след известно време към промените. Това означава, че благодарение на еластичността и активното насищане на вулвата с кръв, всички травми, получени в резултат на раждането, бързо заздравяват.

За да се върне тонуса на интимната зона и да продължи получаването на удоволствие от секса, е необходимо да се поддържа с упражнения.

40 години – пигментация и кожни изменения

Ако преди тази възраст постоянно окосмяването в интимната зона се отстранява с бръсначка или с восък, тоест с кола маска, около 40-годишна възраст започва да се появява пигментация в тази област и изменения на кожата.

Заради понижаването на нивата на естрогена космите в интимната зона могат да станат по-тънки.

Понижаването на нивата на естрогена е един от признаците на перименопаузалния период. Обикновено започва именно в тази възраст, а непосредствено менопаузата обикновено идва на около 50-52 години. Влагалището може да загуби еластичност, появява се сухота.

50 години – време на значителни промени

Време, през което се случват значителни промени. Обикновено на около 50 години повечето жени навлизат в менопауза.

Измененията на хормоналния статус се отразяват не само на интимната зона, но и на здравето на целия организъм.

Понижаването на нивата на естроген води до това, че влагалищната тъкан става по-малко еластична, по-тънка и суха.

Заради това сексът без допълнително овлажняване може да бъде неприятен. Възможно е да възникне усещане като търкане с шкурка и необходимост спешно да се отиде до тоалетна.

Неотдавна тази симптоматика беше обобщена от учените и бе създаден нов термин за патологично състояние, наречено „урогенитален синдром на менопаузата”, като на английски съкращението е GSM – genitourinary syndrome of menopause.

В тази възраст се забелязва съвсем неочаквано заглаждане на вулвата. Това се случва, поради загуба на мазнини и колаген, които доскоро, благодарение на естрогена, са били в излишък.

Единственото място в женското тяло, на което не се появяват бръчки и гънки с напредването на възрастта, а напротив изчезват, това е интимната зона.

Кожата с възрастта става по-тънка и не толкова еластична, това води до промяна на външния вид на вулвата, която изглежда до известна степен свита.

С понижаването на нивата на естрогена някои нови бактерии могат да колонизират влагалището, и това да измени неговото pH. Когато средата на влагалището стане по-кисела, става по-уязвима за инфекции.

Вина за това може да има и загуба на еластичност – повърхностните тъкани по-лесно се напукват.

60 години – постоянна влагалищна сухота и болезнен секс

Топлите вълни и нощното изпотяване могат да са постоянни спътници в продължение на няколко години, но с времето тези характерни за менопаузата симптоми затихват.

Измененията на влагалището вече не могат да се спрат. 50-60% от жените на тази възраст се оплакват от сухота на влагалището. Ако не може да се направи нищо, се попада в нещо като затворен кръг.

Сексът започва да е болезнен за жените след менопауза, и затова започват да го избягват. При опит за вагинален секс мускулите на тазовото дъно инстинктивно се свиват, сякаш се предпазват от болка. Мозъкът подсказва, че ще боли. И от това стискане, става още по-болезнено.

Някои жени правят упражнения на Кегел за стягане на и тонус на мускулите на влагалището, но при други, то са толкова стегнати, че е необходима физиотерапия, за да се отпуснат.

Как да предотвратим промените с възрастта в интимната зона  

Естественото стареене на организма, което засяга и интимната зона, но този процес може да стане много по-малко травматичен – психологически и физически.

Много е важно да намерим подходящ акушер-гинеколог – специалист, с когото да ни е комфортно не само физически, но и психологически.

Дори и да изглежда, че до първите по-сериозни проблеми има предостатъчно време и сега това не е толкова важно при кой специалист ще бъде направен рутинен преглед, скоро обаче ще настъпи промяна.

Важно е сега, по метода на пробата и на грешката, да намерим лекар, на когото да могат да се задават всякакви въпроси и да се говори откровено, и добре да познава особеностите на тялото ви.

При първите признаци на сухота е желателно да се използва изкуствена смазка. Това е важно, тъй като така сексът ще стане по-приятен, и така влагалището ще бъде предпазено от увреждания.

Препоръчително е повишено внимание с всякакви охлаждащи и сгряващи лубриканти. Тези, които са с маслено съдържание, могат да доведат до реакция с презервативи, затова е по-добре да се използват лубриканти на водна основа.

Вагинални кремове за овлажняване – решение срещу сухотата

На пазара са достъпни и вагинални кремове, които помагат за отстраняване на сухотата в интимната зона и за поддържане на естественото отделяне на женска смазка.

Преглед какво предлагат онлайн аптеките показва, че вагиналните кремове за овлажняване са в списъка на медицински изделия и се прилагат, когато към интимната област не е препоръчително да се прилагат локално естрогени.

Сред ограниченията за използване обаче са презервативи и песари. Указанията за употреба включват употреба по един или два пъти дневно, като след първоначалното по-интензивно приложение, може да се премине към 2-3 пъти седмично.

Вагиналният крем може да се прилага и при необходимост преди секс, вместо лубрикант, но следва да се съобрази, че трябва да е без презерватив или с постоянен партньор, с когото няма риск от заразяване с опасни инфекции, предавани по полов път.

Както споменахме и по-горе, при вагинална сухота се понижава pH на влагалището, а във вагиналните кремове за овлажняване се съдържа и млечна киселина, която способства за повишаване на pH към алкално, като оптималната му стойност е около 4,5.

Ако посещаваме басейн с хлорирана вода, тези средства. Лекарят също може да изпише таблетки или крем, но подобно лечение е възможно само със съгласието на лекуващия лекар.

Съхранението на тонуса и за избягване на изпусканията помагат упражненията на Кегел, те са полезни и за подготовка на раждането.

Стареенето не може да се избегне, но е по силите ни да го направим, доста по-поносимо и дори да можем да се чувстваме по-добре, отколкото в младостта.