Изправете гърба и си пуснете любимата музика – това ще ви дари не по-малко енергия от поредното кафе.

Ако силите ни са се изчерпали и няма почивка – как да действаме

1.Повече светлина

Вдигнете щорите, а в идеалния случай – по обяд излезте на разходка. Дневната светлина помага на организма да образува витамин D, повишава продуктивността и повдига настроението.

Прекарването на известно време на чист въздух през светлата част на денонощието положително влияе и на качеството на съня. Продължителността му се увеличава с 46 минути, което е важно за запазването на енергията.

Също така намалява риска от възникване на главоболие и помага за поддържане на здравето на очите – естествената светлина им позволява да се отпуснат и да си починат от мобилните устройства.

2.Дръжте гърба изправен

Трудно е да се настроим за продуктивна работа, когато сме се свили на стола. Затова ако изправим гърба, то почти мигновено ще се ободрим.

Правилната стойка способства за повишаване на нивата на кислород в кръвта и за подобряване на настроението.

По-лесно ще ви бъде да се избавите от негативните мисли и сценарии, ще спрете да се занимавате със самоанализа и ще започнете да се борите ефективно със стреса.

Следващият път, когато затънете под планина от изтичащи срокове, седнете изправени, работата ви ще започне да ви върви по-бързо и ще ви стане по-комфортно.

3.Пуснете си музика

Помага за успокояване и да си съберем силите. Можем просто да си пуснем любима песен или да изберем повдигащи духа композиции, например саундтраци към героични филми, класически рок, поп или нещо друго по ваш вкус.

Ако имате нужда да се съсредоточите, пуснете си класика – много добре действат, когато трябва да се концентрираме върху важна задача. За събирането на мислите помагат всякакви песни с темп 50-80 бита в минута.

Ако музиката ви се струва твърде разсейваща, опитайте да я замените с мелодии на природата – шум на океана, тропически дъжд, гръмотевици или чуруликане на птици. Те замаскират разсейващия шум, повдигат настроението и повишават продуктивността.

4.Наред ли е всичко със здравето

Ако непрекъснатата умора и вялостта съпровождат продължително време и не преминават ни след добър сън, ни след отпуск, това може да е симптом на болест. В такъв случай е по-добре да не се практикува самолечение, а да се направи консултация с личния лекар.

Една от причините за постоянна слабост и бързо уморяване може да е недостиг на L-карнитин. Това вещество подобрява обмяната на веществата и помага на организма да използва мазнини като източник на енергия.

Мазнините са основно гориво за клетките – при окисление с участие на L-карнитин те осигуряват до 75% от енергията. Ако не стига, то мазнините просто се отлагат като запас.

За да се компенсира недостига на организма на това вещество, може да е необходим допълнителен прием на лекарствени препарати.

Източниците на L-карнитин могат да увеличат енергийните резерви на организма и да повишава работоспособността.

По преценка на лекуващия лекар може да се назначи като комплексна терапия за възстановяване след прекарано вирусно заболяване, при високи физически и психоемоционални натоварвания или при заболявания, които се съпровождат с недостиг на L-карнитин.

5.Загрявка

Звучи парадоксално, но когато нямаме сили, физическите упражнения помагат за зареждане с енергия. За начало можем да се ограничим до 15-минутна разходка или качване на стълби, а след това постепенно да се увеличи времето на тренировките.

Целта е два часа и половина в седмицата, не е важно, как ще си разпределите времето по дни. Не е задължително загрявката да е много интензивна, желателно е да спрем преди изпотяването и задъхването – лекото аеробно натоварване за прилив на сили ще бъде напълно достатъчно.

6.Подремване

Чувствате, че ви липсват сили и мислите ви не са целенасочени – направете си кратка почивка. По това време обаче не разглеждайте какво ново е публикувано в социалните мрежи, не гледайте и телевизия, а по-добре си поспете.

Дневният сън помага за презареждане на организма и за връщане в строя. Важно – дрямката не трябва да е повече от 20 минути, в противен случай съществува риск да се събудим в още по-лошо състояние, отколкото преди заспиването. Затова задължително трябва да си настроим будилника.

С нощния сън също е добре да се справим, тоест да въведем правилен режим – една нощ недоспиване ще ни развали само един ден, а системното нарушение ще повлияе на продуктивността и на когнитивните способности.

Също недостигът на сън може да доведе до хормонални нарушения, нарушаване на сърдечната функция и на дихателната система. Ето няколко способа, които ще ни помогнат да върнем съня в ред:

  • Лягане и ставане по приблизително едно и също време;
  • Преди лягане не прекалявайте с физическите упражнения, по-добре ги заменете с релаксираща йога или с медитация;
  • Не употребявайте алкохол и не яжте обилно вечер;
  • Преди лягане не пийте кафе или чай – можете да ги замените с билкова напитка без кофеин, например, лайка или лавандула;
  • Оставете настрана лаптоп, мобилен телефон, таблет и други устройства – ярката светлина на екраните ще стимулира мозъчната функция;

Ако не можете да заспите 20 минути, по-добре станете и се заемете с нещо отпускащо – послушайте музика или почетете книга.

7.Не наблягайте на кафето

За да бъдете бодри през деня, по-добре ограничете количеството напитки със съдържание на кофеин, тоест кафетата. Освен кафето, това са енергийни напитки, кола и чай.

Могат да се заменят с вода – понякога зад умората се крие банално обезводняване. Ако изпитвате непоносимост към водата от чешмата, то можете да добавяте в нея лимон или други цитрусови, ментови листа, краставица и дори мед.

8.Въведете ред в храненето

Гладуване през целия ден и тъпчене вечер, това не е добра идея. Универсалната препоръка, която повечето от нас са чували, това е по малко, но редовно. Вместо сандвич с колбас за закуска, хапнете кашу с плодове, извара или омлет, бавните въглехидрати и белтъчини се храносмилат в организма по-продължително, и ще почувствате прилив на сили.

За допълнителен ефект добавете към закуската спанак, ядки, подправки, например, канел.

Ако сутринта не се чувствате гладни и сте изпълнени с енергия, закуската може да се пропусне, в останалите случаи е по-добре да не се забравя за нея.