До преходния период, развитието на момчетата протичане без хормонални пикове, тоест спокойно. Бурното полово развитие при силния пол протича 2 години по-късно в сравнение с момичетата. Към десетата дванадесетата година при кавалерите започват характерните за периода на юношеството изменения.

Към 12-тата 14-тата година се случва най-голямото събитие в живота на едно момче, то започва да се превръща в мъж.

Въпреки това външните проявления се появяват едва към дванадесетата тринадесетата година. При това андролозите смятат, че колкото по-рано започне половото съзряване при момчето, толкова по-силна ще бъде неговата полова конституция, тоест неговия сексуален темперамент или полова потребност.

Но тук трябва да се направи една добавка – това е така само в случай, че детето няма проблеми с ендокринната система.

• Полов член

От 11-годишна възраст при момчетата започва растежа на половия член. Ако в тази възраст неговата дължина в покой е 4 см, на 14-годишна възраст ще бъде 7, а на 18 – 10 см. Въпреки това тези цифри не са доказателство за каквато и да е норма.

Що се отнася до размерите на „мъжката гордост“ – то тук не съществуват никакви стандарти. Да кажем, при ерекция пенисът на възрастния мъж може да бъде с дължина от 5 до 17 см и това се смята за нормално.

• Увеличаване на тестисите

Това се случва приблизително към 11-12-та година. Към 12-13-та година при момчетата започва окосмяването на слабините. И към 15-16-та година окосмяването придобива ромбовидна форма, а към 17-18-та година косми започват постепенно да се появяват на вътрешната част на бедрата.

• Удебеляване на гласа

Към 13-14-та година започва злощастното, но неизбежното, „разчупване на гласа“ /мутация/ и формиране на „адамова ябълка“ /щитовиден хрущял на ларинкса/. Към 17-та година при момчетата вече напълно се формира типичният мъжки глас и адамовата ябълка.

• Окосмяване под мишниците

На последно място, тоест от 14-тата година, на момчетата започват да им растат косми под мишниците. Следва да се отбележи, че към 11-12-та година по тези места няма дори и намек за окосмяване. А ето на 14-тата година се появяват отделни косми, към 15-тата те са все повече, а в 17-тата година вече има пълно окосмяване.

• Косми по лицето

Що се отнася до още един типично мъжки отличителен белег – брадата, тя се появява напълно към 17-та 18-та година. Но към 13-14-та над устните на момчетата пробива нежен пух, който 15-16-та година се превръща в мустаци.

• Загрубяване на зърната

Още един важен момент в процеса на половото развитие на момчетата е физиологичното загрубяване на зърната. И ако в този случай при детето се появява болка в областта на зърната, то това е показател за напълно нормално полово развитие.

• Полови клетки

На 14-15-годишна възраст започват да се образуват мъжките полови клетки – сперматозоиди, съзряването на които протича непрекъснато, за разлика от отделянето на яйцеклетки. Също в този период при момчетата се появява полюция – самопроизволно семеизхвърляне – това е напълно нормално физиологично явление.

И помощ на момчето да разбере колко нормално е всичко, което му се случва, е длъжен да му окаже не друг, а неговият баща. Таткото е необходимо да обясни на сина си, че трябва да бъде така и не си струва човек да се тревожи за това.