Да осъждаме новите технологии е безсмислено – трябва да се учим така, че да съхраним здравето и живота си.
Психолозите бият тревога, а потребителите продължават да събират харесвания и да си правят селфита.

Неотдавна изследователите установили интересен факт – 40% от притежателите на мобилни телефони страдат от номофобия – страх да останат без скъпоценното си мобилно устройство.

Макар и за това, че нещастните страдат, само учените. Самите притежатели на умни мобилни устройства се стараят да не се разделят с тях нито за минута. Дори на среща или в тоалетната.

В колата

20% от автомобилните катастрофи с летален изход се случват по вина на умните телефони – лаконично съобщават билбордовете по пътищата.

Но се създава впечатление, че социалната реклама не просто не е ефективна, а допълнително създава опасни ситуации.

Например много често потребители се опитват да докажат, че могат да правят няколко неща едновременно, без да навредят на себе си и на околните.

В обществения транспорт

Сега за зрението. Както показва практиката при номофобите то отслабва много бързо.

Подобна участ рано или късно сполетява тези, които обичат да чатят, да четат или да гледат филми в обществения транспорт – вибрациите, лошото осветяване и късогледството е налице.

За намаляването натоварването върху очите помага големият екран и увеличеният шрифт, но най-добре е човек просто да се въздържа, макар и да не е лесно.

Също така следва да се има предвид, че звукът по-силен от 90 децибела уврежда клетките на вътрешното ухо и така незабележимо се развива сензорна глухота.

В тоалетната

Ако някога на планетата възниква нова форма на живот, то тя ще се зароди върху мобилните телефони, смята американски микробиолог. Заради експеримента той изследвал телефонът на редакцията „Добро утро, Америка“.

Най-много го шокирал телефонът на звуковия режисьор. На неговия екран той открил от 10 до 50 милиона опасни бактерии.

Макар че по данни на европейски специалисти, патогенните бактерии върху телефоните не са толкова много. Очевидно, всичко зависи от хигиеничността на ползвателя.

Но все пак си спомнете през какво ежедневно преминава телефонът ви.

При плащане на касата и изпращане на СМС? Хващате за дръжката в градския транспорт? А в тоалетната? Най-добре ще е, ако имате възможност да миете ръцете си.

А най-препоръчително е изобщо да не носите със себе си мобилния си телефон.

Между впрочем, ако не ви плаши факта, че някои хора не се разделят със своите мобилни устройства дори и по време на секс, то най-вероятно имате номофобия.

На масата

Когато човек накланя глава и рамене, за да напише съобщение, гръбнакът му поема натоварване около 22.5 килограма. Това тревожно заключение беше публикувано в авторитетното списание Surgical Technology International.

Учените анализирали връзката между ъгъла на наклона на главата и степента на натоварването на гръбнака.

Оказва се, че всеки 15 градуса наклоняване на тялото напред засилват натиска с 12 килограма, 30 градуса – с 18 килограма, 45 – с 22, а наклонената на 60 градуса напред глава натоварва гръбнака с допълнителни 27 килограма.

За да се понижи натоварването, е най-добре мобилните устройства да се държат на нивото на очите, а не на това на корема, макар и в такова положение може да пострада зрението.

За съжалението зависимостта на умните мобилни телефони може да доведе и до смърт, чуждестранни анализатори са пресметнали, че през 2013 години смъртните случаи от селфита са повече от тези от нападения на акули.