Докато стресът кара някои хора да се сгромолясват и да се разпадат на стотици парченца, то ментално улегналите и силни личности продължават да се справят дори в ситуации с ескалация на стреса. В действителност те виждат в това възможност за самодисциплина и саморазвитие.

Независимо дали те се изправят пред финансови, здравословни проблеми или трудности на работното място, ментално силните хора не се оставят на стреса да ги повали и да ги завлече в тъмните дебри на депресията или отчаянието. Ето и няколко начина, по които те успяват да се справят с това.

1. Те приемат стреса като част от живота – докато някои хора прекарват време в губене на време и енергия, мислейки си неща като: „Не трябваше да се занимавам с това”, ментално силните и стабилни личности просто знаят, че проблемите, пречките и трудностите са неизбежни.

Когато се окажат въвлечени в стресираща ситуация, те посвещават всичките си усилия на това да продължат напред. Дори тогава, когато не могат да променят обстоятелствата, те знаят, че винаги могат да предприемат нещо с цел да подобрят живота си.

2. Те разглеждат проблемите от правилната перспектива – вместо да седят и да мислят как една спукана гума може да провали целия им ден, ментално силните хора държат неудобствата и пречките в тяхната правилна перспектива. Когато са изкушени да превърнат нещо дребно в катастрофа, като това да смятат, че една дребна грешка може да провали цялата им кариера, те откликват, като променят параметрите на посланието, което сами изпращат на себе си. Те просто отказват да допуснат, че песимистичният вътрешен монолог може да вземе превес.

3. Те се грижат за физическото си здраве – ментално силните хора осъзнават необходимостта от това да поддържат телата си в добро оперативно състояние. Те осъзнават ясно, че няма да са способни да се борят и да побеждават стреса, ако са износени или уморени. Те тренират, спят достатъчно и се хранят здравословно.

4. Те избират да копират здравословните навици и привички – докато някои хора се обръщат към алкохола, бързо приготвената храна или някой друг нездравословен навик в опита си да се преборят със стреса, то ментално силните хора избират да се преборят със стреса по продуктивен начин. Те си позволяват да изпитват неудобни емоции като притеснение и безпокойство, страх, тъга и пр. Но те използват здравословни методи като разходка, практикуването на хоби, за да се справят с емоционалната болка.

5. Те балансират социализирането с усамотяването – понякога, за да избегнат необходимостта да се сблъскват с проблеми, хората запълват разписанията си със социални дейности. Други се справят с това като се отдръпват от семейството и приятелите си. Ментално силните хора, обаче, умеят да спазват баланс – те поддържат здравословен социален живот дори когато са под стрес, но също така те запазват време и за себе си.

6. Те приемат избора си – стресът може да накара човек да се чувства сякаш е жертва на лошите обстоятелства. Но ментално силните хора признават, че всичко, което те вършат, от момента, в който се събудят до момента, в който си легнат, е продукт на техния избор. Те могат и искат да кажат „не” на нещата, които не желаят да правят и приемат отговорността като част от своето поведение.