По време на клиничните изследвания се изучава действието на лекарствените препарати върху пациентите, но не по-малко важен е техния външен вид.

Цветът има значение

Първи лекари от Индия се поинтересували как цветът на даден лекарствен препарат влияе върху лечението. По техни думи и по-рано са подозирали, че пациентите предпочитат определен цвят лекарства.

През 2012 година лекари от Университета на град Мумбай публикували в научното списание International Journal of Biotechnology резултатите от изследване, в което взели участие повече от 600 души.

Оказало се, че за 75% формата и цветът на таблетките са изключително важни. Още повече, ако лекарствата с червен или розов цвят, започват да действа ефектът плацебо.

Учените обясняват това с емоционалността на червеното, а също и с това, че е цветът на кръвта. 1/3 от участниците казали, че смятат препаратите с розов или с червен цвят за сладки, а половината от взелите участие заявили, че винаги предпочитат този цвят на таблетките пред който и да е друг.

14% от запитаните смятат, че жълтите таблетки са солени или кисели, белите или светло сините – горчиви, а 10% твърдят, че оранжевите лекарства са непременно кисели. Виолетовият цвят отхвърлили всички запитани.

Интересно е, че жените както и възрастните пациенти, уверяват, че на тях цветът и формата им действат по-силно, отколкото на всички останали. Учените са убедени, че ако препаратът създава доверие у пациента, то вероятността да го излекува нараства значително, а ефективността на лекарствата се увеличава от „правилния“ цвят на таблетките.

Ритуали и възприятие

Психиатри от Женската болница Бригам в Бостън анализирали данните от пациенти, което вземали препарати за лечение на епилепсия. Лекарите провели запитването сред 50 хиляди пациенти и проследили редовността на изписваните им рецепти.

В изследването били включени дженирици с 37 цвета и в 4 различни форми. Установило се, че ако пациентът започнел да получава таблетки с нов цвят, то с голяма степен на вероятност спирал да ги приема, въпреки че активното вещество било едно и също. 11 472 пациенти спрели да приемат лекарството 5 дни след замяната на един цвят на таблетките с друг.

Упоритите пациенти

Лекарите се поинтересували от това изследване и в интернет версията на изданието Annals of Internal Medicine се появила друга статия.

В нея бостънските лекари анализирали извадка от медицинските истории на повече от 11 хиляди пациенти, прекарали инфаркт на миокарда, на които било назначено пожизнено използване на няколко вида дженерици.

Резултатите изненадали медицинската общественост – 1-2 от всеки 3-ма пациенти, чийто живот зависел от лекарствата спирали да ги приемат, ако формата и цветът им бил променяни.

И това, въпреки че били предупредени за неблагоприятното влияние върху здравето, дори и при временно спиране на медикамента.

Изследователите стигнали до заключението, че лекарите са длъжни да предупреждават пациентите за възможната замяна на цвета препарата и да обясняват, че терапевтичният ефект остава същият, а лечението не трябва да се прекратява.

В близко бъдеще количеството на дженериците по целия свят ще се увеличава, тъй като на много други препарати ще им изтече срокът на патентна защита. Дженериците трябва да бъдат идентични по състав на оригиналните препарати, но цветът, формата, размерите и помощните вещества могат да се различават. И всяка фармацевтична компания може да избира цветът на таблетките по свое усмотрение.