Когато слънцето грее, животът може би ви се струва малко по-добър. Но ултравиолетовите слънчеви лъчи могат да ви причинят вреда.

Много хора редовно използват слънцезащитни кремове за предотвратяване на увреждане на кожата и да се насладят на слънцето в безопасност. Но експерти казват, че е също толкова важно да се носят слънчеви очила, за да се защитят очите ви.

Точно както слънцето може да изгори кожата ви, така и да изгори повърхността на окото. Излагането на ултравиолетови лъчи (UV) също е свързано със сериозни заболявания на очите.

Поради тази причина чифт слънчеви очила е съществен елемент при приготовленията за плаж.

Окото е сравнително добре защитено. То се намира в черепа и е защитено от челото, веждите и миглите. Снегът и водата отразяват светлината включително  и ултравиолетовата.

Раж Дас-Баумик, консултант очен хирург на болница в Лондон, казва: „ Ние сме изложени на UV светлина в по-големи количества в летните месеци, при надморска височина и в същото време в открити води.

Той добави: „ Защитата на очите с помощта на слънчеви очила се препоръчва за предотвратяване на щети от UV светлина, особено когато са изложени  на такъв вид светлина продължителни периоди от време.

UV щетите в окото се повишават с течение на времето. Тялото има забележителна способност да се възстановява. Щетите на клетъчно ниво могат да се поправят.

Въпреки че би било неетично да се правят експерименти за щетите, които UV  могат да причинят на хората, доказателства за вредното им действие върху човешкото око идват от епидемиологични проучвания.

Това са най-различни групи от населението, които естествено имат различни нива на излагане на ултравиолетови лъчи, причинени от фактори, като например география или начин на живот.

Проучванията  при животни показват също, че ултравиолетовите лъчи имат вредни ефекти върху очите. Има редица сериозни състояния, свързани с излагане на UV лъчи, включително рак, слепота и катаракта.

Необходими са повече изследвания, за да се изясни отношението между UV светлина и тези състояния.

Едно състояние също често се свързва с прекомерното излагане на UV лъчи „око на сърфистта” или птеригиум. Това представлява доброкачествен растеж на конюнктивита( тънка, прозрачна тъкан, която прикрива външната повърхност на окото).

Г-н Лоизу е открил птеригиум на окото си. Смята се, че това може да се дължи на израстването в Кипър. Николас Лоизу, на възраст 80 години, сега живее в Лондон, но се смята, че е израснал в слънчев Кипър и това е довело до развитието на птеригиума.

Науката за слънчевите очила

Слънчевите очила могат да блокират ултравиолетовите лъчи, което им пречи да достигнат до окото ви. Те са следователно ключови инструменти, при помагането за защита на очите от увреждане.

Ултравиолетовата защита се измерва с помощта на техника, наречена спектрофотометрия, която проверява колко UV светлина се абсорбира или отразява от слънчевите очила и колко минава през и може да влезе в окото.

Производителите на слънчеви очила трябва да се придържат към стандартите, които гласят кои UV лъчи трябва да бъдат блокирани.

Стикерите, които се намират на слънчевите очила, позволяват на потребителите да узнаят колко от ултравиолетовите лъчи биват блокирани. Това ще ви помогне  да решите дали  са достатъчно защитени.