Неизменно, през даден период от живота си, дали в училище, гимназията или на работното място, вие сте срещали човек, заболял от диабет.

Безспорно, една от най-тежките, сложни и неприятни болести, от които страдат всички хора по света.

Хората, заболели от диабет, водят наистина много по-тежък живот, отколкото ние си мислим. Нека бъдем реалисти, никой не познава врага, преди неприятелят да му почука на врата.

Всеки си мисли, че да си заболял от диабет не е нищо по-различно от това от време на време да се инжектираш с инсулин, да си правиш кръвни изследвания и да не ядеш сладко и банички толкова често.

Но нещата всъщност са много по-тежки и изобщо не се изчерпват с понятията „от време на време”, „понякога” и „рядко”, защото всичко, което засяга диабета, е придружено от една единствена дума – „ВИНАГИ!”.

Хората, страдащи от диабет, са длъжни всеки ден да се инжектират с инсулин, при това по няколко пъти.

Освен това те живеят с много строг хранителен режим и не могат да си позволят храни, с които да се поглезят.

Само си представете какво е чувството да обясниш на детето си, че е болно и не може да яде шоколад, както другите деца.

Но за щастие, учените са се заели изключително сериозно с този проблем. В момента те разработват нова субстанция, наречена "умен" инсулин.

Ефектът от него е, че на заболелите няма да им се налага постоянно да се подлагат на кръвни проби, за да следят нивата на кръвната си захар.

Освен това няма и да им се налага да си инжектират стандартен инсулин толкова често, защото само една инжекция от "умния" инсулин ще бъде достатъчна, за да държи нивата им на кръвна захар в нормите за следващите няколко дни.

Все още изследването е в много начална фаза и първите резултати от него ще бъдат факт след няколко години, а може би и десетилетие.

Но все пак, това е надежда, че все някога ще има лечение за заболяването, а както всички знаем, децата на диабетиците са много по-уязвими към това състояние, спрямо другите.

Ще има спасение и надежда, макар и след време, някой ден децата на диабетици никога да не се сблъскат с опасното заболяване.

В момента учентие са разработили лечението на фаза опити с животни. Техният нов метод дава чудесни резултати, засега, при тестове с мишки.

Все пак метаболизмът и имунната система на мишките е много по-различен от човешкия, но всички можем да се надяваме, че по този въпрос ще бъде измислено лечение, макар и след няколко години.

Във формулата на новия "умен" инсулин се съдържат всички вещества от стандартния инсулин, но освен това, към краищата на всяка молекула са добавени и фракции от протеини и други вещества, които ще задържат кръвната захар в нормите за дни напред и ще предотвратят постоянното подлагане на кръвни тестове с цел следене на кръвната захар.

Както и с вируса на ХИВ, така и тук, науката прави всичко възможно, за да може човечеството да има лек срещу тези тежки заболявания.