Ако нито слизестата овесена каша сутрин, нито лекарствата, нито целебните минерални води не са в състояние да ви избавят от гастрит, това означава, че е време да вземете нещата в свои ръце и да се потрудите над оздравяването си самостоятелно.

На Запад предпочитат да лекуват заболяването с таблетки, както и у нас, а на Изток – с по-фини методи – йога, медитация, акупунктура, точков масаж…

А също предлагат и на болния да се опита да се ориентира какви вътрешни проблеми го терзаят – често именно нашите неизказани болки и обиди водят до заболяването, включително и до гастрит.

Без обиди!

Според специалистите по психосоматика, възпалението на лигавицата на стомаха е болест на хората, на които не им достига любов и признание.

И съвсем не е задължително такива хора да изглеждат нещастни, плахи, уязвими. Понякога, напротив, психическата уязвимост и самотата се скриват под доста войнствен вид.

Такива не можеш и да доближиш, освен ако не се налага, защото уж са много агресивни. А всъщност са по-слаби от деца. И точно същите се нуждаят от любов и одобрение.

Вгледайте се в себе си или в своите близки – този портрет на никой не ви ли напомня? Ако в него сте познали себе си, то пробвайте да престанете да влизате в конфликти с целия свят – откривайте се пред хората макар и най-близките.

Постарайте се да не се обиждате сами. И тогава ще видите, че гастритът ще престане да ви безпокои. Ако пък някой от вашите близки страда от „болестта на недолюбването“, по-често му говорете за вашите добри чувства и затова колко е ценен, важен и незаменим в семейството и в работата.

Но редовното посещение на гастроентеролог е все пак необходимо – макар и да се насладите на неговото удивление – къде изчезна този гастрит, който дълги години нищо не го лекуваше?

Асаните на благополучието

С движение могат да се излекуват множество заболявания. Гастритът не е изключение. Но има и важно допълнение – големите натоварвания при гастрит са вредни.

Тъй като излишната физическа активност засяга моторните функции на стомаха и води до секреторна недостатъчност на този орган.

Но разумните натоварвания напротив помагат много добре за справянето с проблемите на храносмилането. Един от способите е лечебната физкултура – йогата.

Правете ежедневно по 5-10 минути тези асани и болките в стомаха ще престанат да ви безпокоят.

Дханурасана

Легнете по гръб, свийте краката в коленете като леко разкрачите краката и опрете стъпалата плътно в пода.

Обхванете пищялите с ръце, след това повдигнете гърба, като по този начин би следвало да придобие форма на мост и през това време стегнете мускулите на коремната преса.

Ако можете правете упражнението със затворени колене – така е доста по-ефективно. По време на упражнението люлейте наляво и надясно 7-8 пъти краката си.

Бхуджангасана

Легнете по корем, поставете дланите на нивото на гърдите. Опирайки се на ръцете, повдигнете талията и дайте главата назад. Върнете се в изходно положение.

Повторете 4-5 пъти.

Ефективно заедно с асаните е изпълнението и следната мудра – ритуалният език на жестовете.

Обръщате се с лице на изток и средният и безименен пръст на дясната ръка се притискат към центъра на дланта.
Най-накрая пробвайте с точков масаж.