Някои „факти“ всъщност са заблуждения.

1. Човек има само 5 сетива

Още в училище ни учат, че човек има общо 5 чувства – осезание, обоняние, слух, зрение и вкус. Всъщност те са основни, но съществуват и други.

Например, вестибуларният апарат – орган, който възприема положението на главата и тялото в пространството, умее да определя посоката на движение.

В мускулите и ставите се намират множество нервни окончания – проприорецептори, които участват в съкращението на мускулите, в промяната на положението на частите на тялото една спрямо друга. Всеки човек притежава усещане за време, равновесие. И това не е пълния списък.

2. Ако си обръснеш косата или космите, то на тяхно място ще израснат по-плътни и тъмни

Всъщност дългите коси или косми изглеждат по-тънки, защото с израстването им те силно се свиват към краищата си. Дългите коси отразяват повече слънчева светлина, затова късите винаги изглеждат по-тъмни.

3. Потта може да извежда токсините от организма

Ако това беше така, то навярно лекарите щяха да изпращат пациентите си с отравяния директно в сауната.

В действителност потните жлези практически по никакъв начин не са свързани с другите системи на организма и не могат да отстраняват токсините. Потта е вода, в която са разтворени соли и електролити, нейното основно предназначение е охлаждането на организма.

4. Във вените тече синя кръв

Много хора смятат, че кръвта във вените е синя или има синкав оттенък, а когато се насити с кислород придобива синкав оттенък. За това заблуждение има 2 причини.

Първо, на всички картинки в учебниците по анатомия вените са в син цвят. Това е направено единствено и само за удобство, за да се отличат от артериите и да не възникват объркания.

Второ, всеки може да погледне ръката си и да види, че вените действително са сини – това е така, защото кожата поглъща приблизително 50% от червения цвят, а синият практически напълно се отразява.

5. Различните части на езика възприема и различни вкусове

Тази теория е била популярна много десетилетия, но днес е известно, че е погрешна. Но всъщност всяка част на езика може да възприема всички вкусове.

6. Ако излезете на улицата при студено време с мокри коси и допълнително намокрите краката си – настинката ви е сигурна

Затова няма никакви научни доказателства. Причината за простудата е студът, а вирусите. Едно преохлаждане не е достатъчно – необходимо е възбудителят да се намира във въздуха.

Вероятността от разболяване е много по-висока, когато се намирате, например в препълнен автобус. Въпреки това студът отслабва защитните сили на организма и го прави по-предразположен към инфекции.

7. Ако четете на тъмно, можете да загубите зрението си

Навярно много от нас са чували това твърдение в детството си от родителите и бабите си. Всъщност четенето на тъмно или поне на приглушена светлина не се отразява на състоянието на зрението.

Да, това води до зрително напрежение, но само временно.

8. На организма са му необходими 8 чаши вода дневно

Стараейки се да следват този съвет някои хора буквално се заливат с вода на сила. Не си струва да пиете много, ако не желаете, освен това организмът получава много течности и от храната.

9. Силата на ерекцията зависи от нивата на тестостерона

Достатъчното му количество в кръвта е важно, но не е единственият фактор, оказващ влияние на силата на ерекцията.

10. Нервните клетки не се възстановяват

Съществуват 2 механизма за възстановяване на нервната тъкан:

• Ако нервната клетка загине нейните функции се изземват от съседните;
• В определени области на мозъка има стволови клетки, които дават началото на нови неврони;

Очаквайте останалите 6 най-разпространени митове за човешкото тяло съвсем скоро...