Само минута и половина ви е необходима да изядете ябълка, да добавите шам фъстък в салатата или да разтегнете мускулите си. А какви са ползите за вас от това.
Представете си само, че не чакате на опашката пред личния си лекар, не бързите за процедури и дори не ходите на масаж.

Същевременно вашият имунитет е по-силен от каменна стена, усмивката да ви е по-бяла от януарския сняг, кръвоносните ви съдове и сърцето ви са в безупречно състояние. И сега най-важното – за да бъдете здрави, ще разходвате само 90 секунди.

Това по-бързо от рекламата, която тече по телевизията. Не е ли примамливо?

От вас се изисква само да се разделите с най-популярния мит на нашето време – за да започне човек да води здравословен начин на живот, е необходимо време.

Всъщност не толкова много, колкото вероятно си мислите.

Да, 30-минутните занимания със спорт са важни, а 7-8 часовият сън е задължително условие за добрия външен вид. И все пак водещите експерти знаят много прости и поразително бързи начини, чрез които човек да подобри своето здравословно състояние.

1. Погрижете се за усмивката си

Целунете страстно любимия си. На него това задължително много ще му хареса по други причини.

Но ако се доверим на стоматолога Ен Мюрей, целувката активира отделянето на слюнка в устата, която на свой ред очиства зъбите и отмива бактериите, създаващи условия за развитието на кариозни процеси. Ако все пак няма с кого да се целувате, купете дъвка без захар.

2. Защитете стомаха си

Наблюдавайте каква е температурата във вашия хладилник. Ако термометърът показва 4 или повече градуса по Целзий,вашата храна се намира в зоната на повишената опасност – при тази температура много добре се размножават бактериите.

Всяка година милиони любители на изварата, ранните дини, салатите с майонеза и тортите попадат в болница с хранително отравяне. Една от основните причина за това е неправилното съхранение на хранителните продукти.

Във всички по-нови модели хладилници има индикатори за температурата. Наблюдавайте той да бъде поставен на достатъчно ниска температура.

3. Забравете за главоболието

Дръжте гърба си изправен. Спомнете си как стоите на работния си стол. Изправено, както в първи клас? „Неправилната стойка много често предизвиква главоболие. Но обикновено на това никога не се обръща внимание и се смята за глупост“ – посочва докторът на медицинските Роджър Кеди.

Едно от положенията, които предизвикват пулсиращо главоболие е когато главата е напред и шията не е една линия с гръбнака. Нервите и мускулите в основата на черепа се напрягат и резултат на това се появява и дискомфорта.

Вероятно това често ви се случва, когато седнете пред компютъра в опит да видите нещо по-добре на монитора.

Уверете се главата ви си стои на мястото, тоест не е „избягала“ нито напред, нито назад. За такива случаи физиотерапевтите предлагат следното:

• Представете си струна, която излиза от главата ви и е насочена към тавана. И вие сте като тролейбус, който не може да се закачи за контактната мрежа.
• Проверявайте от време на време дали ушите ви са на една линия с раменете.
• Нагласете алармата на телефона си да ви напомня на всеки 30 минути за горните 2 първите два пункта.