Ако през цялата година страдате от хрема или раздразнение на очите, трябва да проверите дали не сте склонни към алергии. В случай че това е причината за неразположение, проучете какво предизвиква раздразнение.

Прашец и протеини

Причината за неразположението ви може да се дължи на някои от любимите ви плодове. Известен е т.н. орален-алергичен синдром (OAS), който засяга около една трета от пациентите, страдащи от поленова алергия. Причината за появата на синдрома е протеин, който се открива по повърхността на някои сурови продукти като ябълки, пъпеши и домати.

Ефектът от хранителните протеини и полените е почти еднакъв, според Клив Басет - основател на Организация за борба с алергии и асми, в Ню Йорк. Той смята, че при консумация на плодове, тялото може да ги разпознае като прашец и да предизвика симптоми на сърбеж в гърлото и устата или кашлица.

Според изследванията, около 2% от хората страдащи от орален-алергичен синдром са изложени на риск от животозастрашаващ анафилактичен шок.

Контактни лещи

Когато броят на полените се увеличи, носете очила. Контактните лещи могат да задържат полените по повърхността на очите и да доведат до усложнения.

Меките контактни лещи са предразположени да усвояват дразнителите във въздуха като цветен прашец или дим, понеже са пропускливи. Предимството да използвате меки лещи е, че пропускат кислород, но полените могат да полепнат и да предизвикат сълзене на очите.

В случай че не може да носите очила, купете си твърди лещи, които се сменят и изхвърлят ежедневно, за да избегнете натрупване на прашец.

Стрес

Много проучвания показват, че стресът ни прави податливи към всякакви болести, включително и алергии. Скорошно изследване проследява нивата на стрес при 179 души, които имат сенна хрема.

В период от две седмици, изследователите от Държавния университет в Охайо констатират, че при 64% от хората с по-високи нива на стрес, алергиите се обострят четири пъти повече. В много от случаите при поява на тази алергия, медитация или дрямка, може да ви помогне да облекчите симптомите. Вероятно е при по-нервно състояние симптомите да се влошат.

Алкохол

Някои хора са чувствителни към сулфитите в алкохола, особено в червеното вино. Тези съединения се срещат в бирата и виното. Датско проучване установява, че жените, които консумират повече от 14 питиета през седмицата, са изложени на 78% по-голям риск от запушен нос, в сравнение с тези, които пият по-малко.

Медикаменти

Има десетки лекарства, които могат да излекуват алергията, но трябва да се определи вида им. Има две основни категории: антихистамини и деконгестанти.  Антихистамин обикновено се използва за облекчава на кихане, сърбеж и секреция от носа. Деконгестантите помагат при подуване на носните проходи. Ако симптомите продължават, задължително се консултирайте с алерголог.

Парфюми и свещи

Натрапчивите миризми могат да раздразнят лигавицата на клепачите и носните проходи, казва д-р Басет. Парфюмите, ароматните свещи, миризмата на тамян, или дори празнична украса, могат да се превърнат в дразнители.

Независимо дали пазарувате, или ходите по улицата, е почти невъзможно да избегнете ароматите носещи се из въздуха, затова освободете се от тези вещи, ако присъстват дома ви и симптомите ви ще намалят.